Chodzi o odmianę Moschus, która w dwuleciu badań rejestrowych okazała się najlepszą ze wszystkich badanych rodów pszenicy ocenioną pod względem: zawartości białka, zawartości glutenu, gęstości ziarna, wyrównania ziarna oraz szklistości ziarna.
W Niemczech odmiana Moschus jako pierwsza w historii odmiana została zarejestrowana z najwyższymi notami uzyskanymi jednocześnie już w momencie rejestracji za: zawartość białka, liczbę opadania oraz wskaźnik sedymentacji.
W Polsce został wyróżniony jako Innowacyjny Produkt Rolniczy 2018. Pszenica ozima Moschus występuje w ofercie Agrii pod Marką Nasiona Dalgety (hodowla IGP). Produkowana jest w standardzie technologii Nasiona Dalgety z zachowaniem rygorystycznych przepisów nasiennych oraz szczegółowej kontroli jakości na każdym z etapów produkcji. Do zaprawiania nasion odmiany Moschus używana jest zaprawa fungicydowa z półki premium, która zdaniem firmy, oprócz szerokiego spektrum zwalczanych chorób oddziałuje również na dynamiczny i silny rozwój systemu korzeniowego. Dodatek polimeru ma wpływać na lepsze rozprowadzenie substancji aktywnej zwartej w zaprawie nasiennej i tym samym skuteczniejszą ochronę.
mwal
Źródło: materiały prasowe
StoryEditor
Moschus dołącza do elitarnego grona
Komisje ds. rejestracji COBORU jak zwykle na przedwiośniu mają pełno ręce roboty, nie inaczej było i w tym roku. Komisja ds. rejestracji odmian roślin zbożowych pozytywnie zaopiniowała wpisanie do Krajowego Rejestru odmiany pszenicy ozimej w grupie elitarna chlebowa (E).