- pszenica 5,5–7,5,
- jęczmień jary 6,5–7,5,
- kukurydza 5,5–7,
- rzepak 6,5–7,5,
- groch, bobik 6–7,5.
Jesteś w strefie Premium
StoryEditor
Na bardzo kwaśne gleby
Przywrócenie gleby do stanu używalności pod względem pH, gdy parametr ten jest drastycznie niski nie jest rzeczą łatwą, ale nie niemożliwą.
Najlepszy moment, żeby przeprowadzić korektę odczynu gleby lub zadziałać zdecydowanie na tych stanowiskach, na których bardzo niskie pH jest problemem to wysiew wapna na ściernisko. Podnoszenie odczynu gleby jest procesem długotrwałym i na pewno nie uda się to w jednym roku czy dwóch latach. Zabieg ten jest konieczny chociażby z tego względu, że rocznie z naszych gleb tracimy 300–350 kg/ha CaO bądź przez wymywanie czy z plonem. Wapnując glebę warto mieć na uwadze tolerancję roślin na dany odczyn gleby. Zakresy pH tolerowane przez określone gatunki to: