
Tymczasem wskaźnik cen zbóż wzrósł o 2,5 punktu procentowego do 160,8 pkt. Zdaniem FAO, jest to skutek ożywionego handlu zbożem oraz niekorzystnej aury w USA i Argentynie, co pociągnęło za sobą spadek wydajności produkcji pszenicy i kukurydzy.
Indeksy mięsne raczej są stabilne. Wzrosły jedynie o 0,7% do 169 punktów; generalnie trwa popyt na wołowinę, drób i świnie są w odwrocie.
Dla olejów roślinnych skoczył o 3,1% do 158 punktów; był to najniższy poziom od 19 miesięcy.
Przede wszystkim olej palmowy stał się tańszy ze względu na rosnące zapasy w Malezji i Indonezji. Zmalał indeks dla cukru o 3,4% do 193 punktów, osiągając najniższy poziom w ciągu ostatnich dwóch lat. Powód? Rosnąca podaż białego surowca w UE.
Opr. pł na podstawie AgE
Fot. Sierszeńska
CZYTAJ TAKŻE: Chiny podnoszą cła na wieprzowinę z USA. To szansa dla Europy!