
Projekt odsalania wody morskiej polega na wykorzystaniu urządzenia, które na zasadzie odwróconej osmozy odzyskuje do 80% wody słodkiej z wody morskiej. Całe przedsięwzięcie prowadzone testowane jest w Wielkiej Brytanii oraz Izraelu, a jego lider, profesor Philip Davies z Uniwersytetu w Birmingham podkreśla, że dla palestyńskich rolników woda stała się już problemem politycznym, bo w regionie obowiązują ograniczenia w dostępie do wód gruntowych, które można by wykorzystać do nawadniania upraw. Stąd bardzo poważnie podchodzi się do projektu odsalania wody. Proces ten może być bardzo kosztowny, jeśli korzysta się z energii elektrycznej pochodzącej ze źródeł konwencjonalnych. Dlatego też projekt Uniwersytetu Birmingham zakłada wykorzystanie energii słonecznej.
Jeśli przedsięwzięcie sprawdzi się w Dolinie Jordanu – terenie o nieustających napięciach politycznych – to naukowcy będą je wprowadzać także w innych rejonach świata, gdzie już obserwuje się brak wody słodkiej z przeznaczeniem dla rolnictwa.
jd, fot. Daleszyński, źródło: Uniwersytet Birmingham