Azotniak, zawierający cyjanamid wapnia to nawóz azotowo-wapniowy. Wykorzystywany jest przez producentów warzyw kapustnych do ograniczania porażenia przez kiłę kapustnych, ale także m.in. larw śmietki kapuścianej. Po wysianiu nawozu dochodzi do jego rozpadu na m.in. dicyjanodiamid, który jest odpowiedzialny za efekty fitosanitarne. Jeśli gleba jest odpowiednio ogrzana (powyżej 5°C) i wilgotna, zachodzą procesy rozkładu nawozu.
Warto mieć na uwadze, że bez wilgoci nawóz ten się nie rozpuści. W Niemczech rolnicy stosują ten nawóz podczas ostatniej, przedsiewnej uprawy gleby.
Z doświadczeń rolników, wynika jednak, że trzeba także być ostrożnym z dawką – zdarzało się bowiem, że większa dawka – ponad 400 kg/ha potrafiła rzepak wręcz spalić. Bezpieczne jest zastosowanie 200–300 kg/ha nawozu. Warto jednak wiedzieć, że nie jest to jednak tani zabieg – koszt to około 600–900 zł/ha. Wprawdzie azotniak ogranicza larwy, nie może być jednak jedyną formą walki ze śmietką. Z niemieckich doświadczeń wynika, że można ją ograniczyć w ten sposób o około 60%.mwal