Oszczędzaj azot!
Trwający światowy kryzys energetyczny i drastyczne podwyżki cen nośników energii, skutkują m.in. wysokimi cenami nawozów mineralnych, zwłaszcza azotowych. W produkcji polowej konieczne jest więc maksymalne wykorzystanie innych naturalnych jego źródeł. W tej wymianie najcenniejszym komponentem jest obornik, który ma wiele innych walorów agrotechnicznych. Jednak konieczność jego magazynowania, zwykle na otwartej przestrzeni, gdzie duży wpływ mają czynniki pogodowe różnych pór roku, powoduje straty najcenniejszego składnika plonotwórczego – azotu. Przy obecnych jego średnich cenach jednostkowych rzędu 13 zł/kg, trzeba te ubytki ograniczyć do minimum.
Kiedy tracimy azot z obornika?
W klasycznym gospodarstwie rolnym nośnikiem azotu są nawozy mineralne i naturalne – głównie obornik. Jego wartość nawozowa jest pochodną całego procesu pozyskania oraz wpływu przemian wewnętrznych i czynników pogodowych. Nieodzownym elementem są także straty azotu, które zachodzą na wszystkich etapach jego pozyskiwania, tj. podczas gromadzenia, składowania i stosowania.
Trzeci etap jest ważny, lecz nie dominuje w wielkości strat azotu w ca...