Produkty orkiszowe obniżają poziom cukru i cholesterolu we krwi. Zawierają także antyoksydanty – związki usuwające z organizmu wolne rodniki odpowiedzialne za starzenie się organizmu i choroby nowotworowe. Plon z uprawy orkiszu jarego jest niższy niż z ozimego. W warunkach polskich wynosi 3–4 t/ha. Problemem w produkcji orkiszu jest niewymłacalność ziaren – trudno oddzielić je od plew, co wymaga użycia specjalnych maszyn.
Badania nad odmianą jarą orkiszu prowadzono w Katedrze Hodowli Roślin i Nasiennictwa UW-M w Olsztynie i trwały 16 lat. Odmiana została wpisany do Krajowego rejestru co oznacza, że może być legalnie uprawiana przez krajowych rolników. Po objęciu jej ochroną unijną będzie można oferować kwalifikowany materiał siewny w całej UE.
Źródło: PAP – Nauka w Polsce bie
StoryEditor
Nowa jara odmiana orkiszu
Olsztyńscy naukowcy wyhodowali nową odmianę jarą pszenicy orkiszowej – Witras. To pierwsza odmiana jara tego zboża w Polsce i UE. Ma lepszą jakość niż forma ozima, jest bogata w białko, gluten, minerały oraz związki antyrakowe, jest też odporna na niekorzystne warunki atmosferyczne.