![Sprawca żółtej karłowatości jęczmienia, kórego nie można bezpośrednio zwalczać środkami chemicznymi, wbrew nazwie poraża większość zbóż. Pojawia się cyklicznie, powodując miejscowo znaczne straty w plonach.](https://static.topagrar.pl/images/2024/05/10/o_535153_1280.webp)
Produkty orkiszowe obniżają poziom cukru i cholesterolu we krwi. Zawierają także antyoksydanty – związki usuwające z organizmu wolne rodniki odpowiedzialne za starzenie się organizmu i choroby nowotworowe. Plon z uprawy orkiszu jarego jest niższy niż z ozimego. W warunkach polskich wynosi 3–4 t/ha. Problemem w produkcji orkiszu jest niewymłacalność ziaren – trudno oddzielić je od plew, co wymaga użycia specjalnych maszyn.
Badania nad odmianą jarą orkiszu prowadzono w Katedrze Hodowli Roślin i Nasiennictwa UW-M w Olsztynie i trwały 16 lat. Odmiana została wpisany do Krajowego rejestru co oznacza, że może być legalnie uprawiana przez krajowych rolników. Po objęciu jej ochroną unijną będzie można oferować kwalifikowany materiał siewny w całej UE.
Źródło: PAP – Nauka w Polsce bie