StoryEditor

Nowe zagrożenie dla upraw - agresywna mszyca atakuje

Pojawianie się odporności na choroby grzybowe i na szkodniki to duży problem, kolejnym jest pojawianie się nowych gatunków. Jak sobie z nimi radzić, czy odpowiedzią są rozwiązania biologiczne?

21.03.2025., 11:00h

Agresywniejsza mszyca atakuje uprawy

Jak poinformowała 11 marca firma Koppert, w Holandii po raz pierwszy pojawił się nowa odmiana mszycy brzoskiwniowej Myzus persicae - Myzus 2.0.

Problem polega na tym, że potrafi sie ona rozwijać zdecydowanie szybciej i agresywniej zasiedlać pola niż jej poprzednik. 

Nowy podgatunek stanowi poważne zagrożenie dla upraw takich jak papryka, bakłażan, ogórek i wiele roślin ozdobnych.

Zobacz także: Mszyca pszeniczna - jakie są objawy jej żerowania?

- Rolnicy stosowali swoje zwykłe metody radzenia sobie z Myzus i dopiero wtedy zdali sobie sprawę, że nie działają już tak skutecznie. Było to szczególnie widoczne w przypadku chemikaliów, takich jak floronid, które w przeszłości były niezawodne, ale nagle przestały radzić sobie ze szkodnikami – powiedział Francesco Burlo, menedżer produktu w firmie Koppert.

Większa dawka nie daje rady

Wraz z pojawieniem się szkodnika, wielu producentów początkowo próbowało poradzić sobie z problemem, zwiększając dawkę insektycydów. Nie dało to jednak wymiernych rezultatów, co doprowadziło do zastosowania bardziej przyjaznych dla środowiska metod kontroli.

Kierownik firmy Koppert mówi, że entomofag Aphidius matricariae, pasożytnicza osa należąca do rodziny Braconidae, powszechnie znana ze swojej roli w biologicznej kontroli mszyc, okazała się dość skuteczna.

Taka strategia podkreśla rosnące znaczenie rozwiązań biologicznych w rolnictwie, w ramach integrowanej ochrony roślin. 

image

Ekoschemat biologiczna ochrona upraw: które biopreparaty można wykorzystać?

Patrycja Bernat

Fot: Canva

Patrycja Bernat
Autor Artykułu:Patrycja Bernat z-ca redaktora prowadzącego topagrar.pl
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
21. marzec 2025 11:02