Zakaz dla chlorotalonilu
W poniedziałek 1.04.2019 r. Komisja Europejska dyskutowała nad przyszłością i dopuszczeniem do stosowania substancji czynnych i pestycydów potencjalnie szkodliwych dla owadów, w tym m.in. dyskusja toczy się na temat tiachloprydu, ale także dyskutowano nt. fungicydowej s.cz., tj. chlorotalonilu. Stała Komisja ds. Roślin, Pasz, Zwierząt i Żywności (PAFF) zatwierdziła propozycję Komisji dotyczącą zakazu powszechnego fungicydów zawierających chlorotalonil.Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) w raporcie stwierdził, że zawierające chlorotalonil fungicydy stosowane od pół wieku do ochrony zbóż, a także ziemniaków, fasoli i grochu, odpowiedzialne są za obecność w wodach niebezpiecznych produktów rozkładu tychże fungicydów.
– Z zadowoleniem przyjmuję fakt, że Komisja Europejska reaguje na najnowsze wyniki, a nawet chce odmówić zatwierdzenia s.cz. chlorotalonil, który jest obecny na rynku od 50 lat – powiedział Martin Häusling, koordynator ds. Polityki Rolnej Zielonych w Parlamencie Europejskim.
W grudniu ubiegłego roku amerykańscy naukowcy zidentyfikowali produkty rozpadu chlorotalonilu zwłaszcza w populacji trzmieli. Ich zdaniem, substancja ta jest odpowiedzialna za znaczne straty wśród populacji tych owadów. Podejrzewa się, że jego produkty rozpadu powodują znaczne uszkodzenia materiału genetycznego zapylaczy. Amerykańscy naukowcy twierdzą, że chlorotalonil powoduje uszkodzenia także u płazów i ryb.
Koordynator ds. Polityki Rolnej Zielonych w parlamencie EU – Martin Häusling, nie tylko popiera zakaz stosowania chlorotalonilu, ale także krytykuje wniosek o ponowne dopuszczenie tiachloprydu – owadobójczej s.cz. z grupy neonikotynoidów.
Thomas Friedrich, Bruksela
Krajowa Federacja Producentów Zbóż w obronie chlorotalonilu
Przymiarki do wycofania chlorotalonilu pojawiły się już w zeszłym roku. Krajowa Federacja Producentów Zbóż (KFPZ) wystosowała pismo do ministra rolnictwa w obronie tej substancji czynnej podpisane przez prezesa zarządu KFPZ, Rafała Mładanowicza. Poniżej fragment:„(…) W czerwcu 2018 r. Komisja Europejska opublikowała projekt rozporządzenia, które wprowadzi zakaz stosowania chlorotalonilu w Unii Europejskiej. Związane jest to z klasyfikacją przygotowaną przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności. Klasyfikacja ta robiona jest niejako w zastępstwie klasyfikacji, która dla substancji chemicznych powinna być przygotowana przez ECHA. Takie procedowanie budzi nasz niepokój, ponieważ narusza pewność, co do ustalonych zasad i kompetencji poszczególnych instytucji.
W odniesieniu do substancji chlorotalonil należy stwierdzić, że jest to substancja stosowana w Polsce od dekad, której skuteczność i bezpieczeństwo jest potwierdzone — zarówno w produktach, gdzie jest jedyną substancją, jak i w mieszaninach z innymi substancjami czynnymi czy też mieszaninami produktów.
Chlorotalonil jest substancją fungicydową o wielokierunkowym mechanizmie działania, która jest skuteczna w zwalczaniu septoriozy paskowanej liści pszenicy. W związku z powyższym chlorotalonil jest fundamentem programów ochrony zapobiegającym wystąpieniu odporności tej choroby.
Z naszych informacji wynika również, że producenci tej substancji dostarczyli wszelkie dane potwierdzające jej bezpieczeństwo a Kraj Raportujący – Holandia, oceniający tę substancję w procesie odnawiania jej zatwierdzenia, wydał pozytywną rekomendację.
W Polsce obecnie zarejestrowanych jest ponad 30 produktów zawierających chlorotalonil, które pozwalają zwalczać ponad 30 chorób grzybowych w 19 uprawach. Ponad 1/3 produktów zarejestrowanych do zwalczania septoriozy paskowanej liści pszenicy zawiera chlorotalonil.
Septorioza paskowana liści pszenicy jest najważniejszą gospodarczo chorobą, która występuje we wszystkich obszarach uprawy pszenicy na terenie Polski. Wykluczenie z wachlarza ponad 30% produktów zarejestrowanych do zwalczania septoriozy liści skutkować będzie stratami trudnymi do odrobienia, na które dodatkowo nakładają się ekstremalne zjawiska pogodowe, niekorzystnie wpływające na produkcję roślinną (…)”.
Źródło: KFPZ