Coraz wyższe temperatury na Ziemi oznaczają zwiększenie tempa przemian metabolicznych owadów – kiedy temperatury rosną, metabolizm przyspiesza i owady muszą więcej jeść. Wyższe temperatury sprzyjają ponadto zwiększeniu ich liczebności. Eksperci zastrzegają jednak, że istnieje zakres optymalnych temperatur dla wzrostu i rozwoju owadów. W temperaturach zbyt niskich bądź zbyt wysokich ich populacja przyrasta znacznie wolniej.
Największych strat upraw spowodowanych większą liczebnością owadów mają oczekiwać regiony strefy umiarkowanej, gdzie obecnie klimat nie sprzyja owadom aż tak bardzo (głównie Europa bez skrajnych północnych i południowych rejonów, centralny pas Azji oraz Ameryki Północnej). Najmniejsze straty będą natomiast w tropikach, gdyż ich klimat jest już bliski optymalnemu dla ich rozwoju. W efekcie zmian klimatu zrobi się tam jednak zbyt gorąco, co spowolni rozrost populacji owadów.
Jeśli warunki do życia owadów najbardziej poprawią się w klimacie umiarkowanym oznacza to, że straty w uprawach najboleśniej odczują hodowcy pszenicy. Przyszłość upraw kukurydzy może być natomiast bardziej zróżnicowana. Częściowo jest ona bowiem uprawiana na terenach, gdzie owadów ma przybyć, a w innych miejscach będzie ich mniej.
Ryż uprawia się z kolei głównie w regionach tropikalnych. Jeśli średni wzrost temperatur przekroczy 3°C (dla klimatologii to czarny scenariusz), wówczas straty w plonach ryżu z powodu szkodników ustabilizują się – przewidują autorzy badania. Metabolizm owadów będzie przyspieszał, lecz zmniejszą się populacje szkodników, co zrównoważy ten efekt.
Francja, Chiny i USA to kraje, gdzie szkodniki mogą spowodować największe straty w plonach. Kraje te są ważnymi producentami odpowiednio kukurydzy, pszenicy i ryżu. Eksperci niepokoją się możliwym scenariuszem ograniczenia wielkości plonów trzech kluczowych upraw, które stanowią podstawę wyżywienia przeważającej liczby mieszkańców Ziemi. Łącznie zboża te dostarczają 42% dziennej porcji kalorii.
W pewnym zakresie rolnicy mogą próbować adaptacji do zmian klimatu poprzez:
- zmiany terminów siewów i zbiorów
- uprawę nowych gatunków i odmiany roślin uprawnych
- nowe sposoby zwalczania szkodników
- wprowadzanie nowych cykli płodozmianu
- stosując więcej środków ochrony roślin.
[bie]