StoryEditor

Odmiany tolerancyjne na BYDV

Francuski Instytut Rolniczy ARVALIS podał wyniki badań nad wirusem żółtej karłowatości jęczmienia (BYDV).
18.11.2015., 10:11h

Wirus ten dał się we znaki w całej Europie, szczególnie w ubiegłym sezonie. Straty wywołane infekcją Francuzi oceniają na 20–30 dt/ha. Okazuje się, że warunki pogodowe, jakie miały miejsce w tym roku także sprzyjają wystąpieniu choroby. Na szkodliwość i wirulencję (zdolność do porażania) patogenu wpływają m.in.:

  • liczba owadów (mszyc),
  • aktywność owadów,
  • czas przebywania ich na polu oraz szczep wirusa (agresywność).

W tym roku latem, szczególnie w sierpniu, były korzystne warunki pogodowe. Do tego nałożyła się powszechna obecność zbóż porażonych przez wirus i dzikich traw. Pod koniec lata, we wrześniu, wysokie temperatury i niewielkie opady sprzyjały mszycom i ich żerowaniu na uprawach. Istnieją też różnice w tolerancji upraw na BYDV. Dużo bardziej podatny jest jęczmień, zwłaszcza ozimy niż pszenica czy inne gatunki. Wyselekcjonowano trzy odmiany jęczmienia tolerancyjne na BYDV: Amistar, Aténon i Domino. Reagują one niższymi stratami przy silnej i regularnej presji wirusów.

Tomasz Czubiński
Autor Artykułu:Tomasz Czubiński

redaktor „top agrar Polska”, specjalista w zakresie ochrony, uprawy i nawożenia roślin

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
22. listopad 2024 16:19