Z zagadnień agrotechnicznych prezentowane będą tematy:
- Ile tak naprawdę azotu z powietrza są w stanie związać rośliny bobowate i ile jego zostanie dla roślin następczych?
- Porównanie uprawy roli pod strączkowe tradycyjnej z uproszczeniami oraz siewem bezpośrednim w ściernisko.
- Uprawa konserwująca roli pod groch, bobik, soję, i łubin biały
- Czy strączkowe można siać systemem strip-till, jak to robić skutecznie?
- Wstępne wyniki badań nad terminami siewu soi w Polsce.
- Opłacalność uprawy strączkowych.
Podczas spotkania rozmowy będą prowadzone nie tylko nt. agrotechniczne. Znajdzie się też czas na zagadnienia dotyczące żywienia zwierząt i rynku roślin strączkowych.
Program spotkania przedstawia się następująco:
- 9.00–10.00 Rejestracja uczestników
- 10.00–10.15 Rozpoczęcie Ogólnopolskiej Giełdy Strączkowych
- 10.15–10.45 Nowe zalecenia dla praktyki w agrotechnice roślin strączkowych – prof. Jerzy Szukała, dr Tomasz Piechota, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
- 10.45–11.15 Strączkowe w żywieniu – przełamać tabu – prof. Andrzej Rutkowski, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
- 11.15–12.00 Jak ożywić rynek strączkowych – dyskusja panelowa w gronie ekspertów i uczestników rynku – prowadzenie Karol Bujoczek, redaktor naczelny „top agrar Polska”
- 12.00–13.00 Lunch
- 13.00–15.00 Giełda wymiany informacji i transakcji biznesowych, w tym:
maszyn,
– formuła swobodnej dyskusji ze wszystkimi uczestnikami spotkania,
– szczególna okazja do zawierania kontraktów i relacji handlowych,
– degustacja produktów drobiowych.
Udział w Giełdzie jest bezpłatny! Z powodów technicznych (pojemność lokalu) liczba miejsc jest ograniczona, dlatego konieczna jest wcześniejsza rezerwacja uczestnictwa. Organizatorami Ogólnopolskiej Giełdy Strączkowych są: Katedra Agronomii Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu oraz redakcja "top agar Polska".
Szczegóły oraz zapisy na stronie http://tap.pwrwydawnictwo.pl/straczkowe
[bie]