Redukcja uprawy – mniej porów
W przypadku każdego rodzaju gleb redukcja uprawy skutkuje w kolejnych latach zwiększeniem zagęszczenia stanowiska. Gleba ilasta ma naturalną zdolność do magazynowania wody dzięki porom średniej wielkości, jednak postępująca redukcja uprawy znacznie obniża ten parametr. W przypadku gleb lekkich, piaszczystych redukcja uprawy skutkuje jeszcze szybciej postępującym zagęszczeniem, zmniejszeniem zdolności takiej gleby do magazynowania wody. Stąd wniosek, że im słabsza i bardziej piaszczysta gleba na stanowisku, tym intensywniej powinno się ją uprawiać do stworzenia jak największej objętości porów mogących zmagazynować wodę. Intensywną uprawę powinno się zatem przeprowadzać przede wszystkim jesienią, by gleba mogła zmagazynować jak najwięcej wody pochodzącej z opadów zimowych. Wiosną natomiast przygotowując stanowisko pod uprawy jare powinno się postępować w inny sposób. Należy wykonywać jak najmniej zabiegów uprawowych, by nie tracić cennej wody poprzez przesuszanie wzruszonej warstwy gleby.Więcej na temat uprawy gleby pozwalającej oszczędzać i magazynować wodę przeczytasz w lutowym wydaniu „top agrar Polska” od strony 136.
jd, fot. Konieczka