Hodowcy odmian pszenżyta ozimego kładą obecnie nacisk nie tylko na wysoki potencjał plonowania, ale także na zimotrwałość, odporność na choroby, porastanie, wyleganie roślin, a także zawartość białka w ziarnie. Każda z tych cech mocno rzutuje nie tylko na plon, ale także na jakość pozyskanego towaru i koszty prowadzenia uprawy. Z oferty rynkowej warto więc wybrać dosiewu jedną z lepszych odmian.
Właściwy dobór odmiany do siewu to kluczowy czynnik powodzenia jej uprawy. Wcześniej warto porównać wyniki badań PDO, w tym element rejonizacji odmian. Producenci mogą wówczas wybrać odmiany, które skupiają najbardziej pożądane w danym rejonie cechy, przekładające się na ich lepsze plonowanie. Doświadczenia wskazują bowiem, że plony odmian w rejonach są mocno zróżnicowane.
Aby ułatwić rolnikom dobór odmiany do warunków glebowo-klimatycznych konkretnych województw, tworzy się także Listy odmian zalecanych (LOZ na 2019 r.). Wykazy te powstają na podstawie wyników badań PDO, prowadzonych na terenie województwa i są corocznie aktualizowane. Szczególnym przypadkiem jest tu odmiana pszenżyta ozimego Meloman, która w sezonie 2018/2019 była zalecana do uprawy we wszystkich województwach. Łączy ona stabilne i wysokie plonowanie z wysokimi notami cech rolniczo-użytkowych. Ma więc ona charakter odmiany bardzo uniwersalnej.
Pełny tekst o wynikach PDO pszenżyta ozimego, w tym LOZ na 2019 r. znajdziesz w nowym wydaniu „top agrar Polska” (7/2019).
[bie]
StoryEditor
Plonowanie odmian pszenżyta ozimego
Wysoki potencjał plonowania, dobra zimotrwałość i tolerancja słabszych stanowisk sprawia, że pszenżyto jest chętnie uprawiane, głównie na paszę. Ale czy na pewno dotyczy to wszystkich polecanych do siewu odmiany w Twoim województwie?