
W ostatnich dniach grudnia pogoda zaserwowała nam ponownie ocieplenie i to wcale niemałe, ponieważ w ciągu dnia temperatura niekiedy była na poziomie 10-12st. C. Jak to wpłynie na odporność roślin oraz na stopień ich zahartowania?
Niestety, takie warunki nie sprzyjają procesowi hartowania roślin. Proces ten przebiega na kilku etapach i zapewne w wielu przypadkach rośliny nie uzyskały całkowitej mrozoodporności. Zwykle do pełnego zahartowania najpierw muszą przejść tzw. okres prehartowania (temperatura poniżej 15°C przy słonecznej pogodzie lub poniżej 10°C przy pochmurnej pogodzie), po którym potrzebne są 3–4 tygodnie w przedziale temperatur od +2°C do +5°C. Pełne zahartowanie rośliny uzyskają dopiero po okresie nieprzerwanie działających ujemnych temperatur.
Niestety, taka wilgotna i chłodna pogoda sprzyja porażeniu roślin przez choroby grzybowe, co widać szczególnie na plantacjach jęczmienia ozimego.