StoryEditor

Polska truskawka jest najlepsza!

Właśnie zaczyna się sezon krajowych owoców miękkich. Warto je jeść, nawet kilka razy dziennie. Są smaczne, zdrowe i przede wszystkim polskie! Na konferencji w Głównym Inspektoracie Sanitarnym zapachniało dzisiaj truskawkami - minister Ardanowski i inspektor Pinkas się nimi zajadali i nie tylko do zdjęcia. Faktycznie były pyszne! 
30.05.2019., 12:05h
W Głównym Inspektoracie Sanitarnym pachniało truskawkami i optymizmem na nowy sezon. Na spotkaniu pojawili się eksperci Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach (skąd pochodzi wiele nowych odmian polskiej truskawki), plantatorzy truskawek, przedstawiciele związków branżowych, Jan Krzysztof Ardanowski, a także Główny Inspektor Sanitarny Jarosław Jan Pinkas, Witold Boguta Prezes Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw, który realizuje kampanię "Czas na polskie superowoce", Janusz Andziak Prezes Stowarzyszenia Plantatorów Truskawk, a także Stowarzyszenie Plantatorów Borówki Amerykańskiej, Krajowe Stowarzyszenie Plantatorów Czarnych Porzeczek, Stowarzyszenie Plantatorów MiniKiwi oraz organizacje wspierające kampanie: Krajowe Zrzeszenie Plantatorów Aronii ARONIA POLSKA i Stowarzyszenie Plantatorów Jagody Kamczackie, Fundacja Promocji Polskiej Borówki i KOWR.

Minister Ardanowski rozpoczął spotkanie w GIS, stwierdzeniem iż bardzo się cieszy, że istnieje silna współpraca instytucji państwowych, przedstawicieli organizacji branżowych, a także plantatorów w zakresie polskich owoców miękkich. Według ministra, ważne jest aby promować dobre nawyki żywieniowe dotyczące codziennego spożywania owoców i warzyw, szczególnie tych sezonowych, a co najważniejsze polskich. 

– Szczególnie budujące jest to, że producenci owoców zaangażowali się w promocję. Do tej pory obserwowaliśmy konkurencję i walkę, często bardzo brutalną. Przedstawiciele reprezentujący producentów owoców współpracują, wspierają się i dzięki temu docierają także do konsumenta. Musimy promować polskie produkty, bo charakteryzuje je wysoka jakość. Nasze truskawki są najlepsze! – mówił minister Ardanowski. 

Z kolei inspektor Pinkas powiedział, że ma zaufanie do polskich rolników, bo produkują bardzo dobrej jakości produkty. 

– Najnowsze badania mówią o tym, że owoce i warzywa powinno się spożywać 5 razy dziennie. Jedna szklanka pokrojonych truskawek zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Truskawki można jeść ze względu na walory zdrowotne, odżywcze, ale także dla urody – mówił Pinkas. 
Skąd się właściwie wzięła truskawka? To przypadek - połączono dwa gatunki poziomek. Mówiła o tym z kolei Agnieszka Masnys z Instytutu w Skierniewicach, gdzie obecnie uprawianych jest 11 gatunków i różnych odmian roślin drzewiastych i owoców jagodowych. 

Działania promocyjne dotyczące owoców miękkich są prowadzone z Funduszu Promocji Owoców, a dzięki współpracy wszystkich organizacji zrzeszających producentów owoców udaje się połączyć siły i uzyskać wspólny przekaz, że owoce sezonowe to zdrowie, a także pasja, tradycja, historia i trzeba z nich korzystać pełnymi garściami, póki są dostępne na rynku.

Nalewka tuti-frutti?


Minister oprócz codziennego spożycia owoców sezonowych w postaci świeżej zachęcał również do robienia własnych nalewek na bazie owoców sezonowych, przykładem może być ratafia, którą można zrobić ze wszystkich kolejno pojawiających się owoców - truskawek, malin, porzeczek, wiśni... stopniowo dorzucając je do gąsiora, zalewając spirytusem i zasypując cukrem. 


Kampania "Czas na polskie superowoce"

Jest to wspólny projekt organizacji branżowych i grup producentów jego głównym celem jest zwiększenie spożycia borówki oraz innych owoców jagodowych produkcji krajowej, promocja walorów odżywczych i ich atrakcyjności oraz budowa nawyku codziennego spożywania owoców jagodowych w sezonie. 

Produkcja truskawki w Polsce - dane

Według danych GUS wielkość produkcji truskawek w Polsce 2018 r. wyniosła 196 tyś ton, co oznacza 10% wzrost w stosunku do roku 2017. Powierzchnia uprawy truskawek wynosi z kolei 50 tys. ha. Polska natomiast jest na 8 miejscu listy światowych producentów truskawki, a na 2 miejscu w Europie! W 2018 r. Polska wyeksportowała 5,9 tys. ton truskawek, a jego wartość wyniosła 8,8 mln euro. Najwięcej jednak eksportuje się truskawek mrożonych, bo wolumen wyniósł w 2018 r. 98,5 tys. ton. Do Polski z kolei zaimportowano 13,5 tys. ton (27,4 mln euro) i zmniejszył się w stosunku do 2017 roku o 11%. Do Polski truskawki dostarcza Hiszpania, Grecja, Niemcy. Niestety drugie tyle importuje się truskawek mrożonych, bo aż 21,1 tys. ton (29 mln euro). 

dkol

Dorota Kolasińska
Autor Artykułu:Dorota Kolasińska Redaktor Prowadząca topagrar.pl
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
19. listopad 2024 08:01