Komisja Europejska dostrzega potrzebę zwiększania roli roślin białkowych poprzez zwiększenie ich powierzchni – jest to bowiem element zmniejszenia zależności od importowanych surowców.
– Unia Europejska nie posiada własnych zasobów białka paszowego w ilościach, które pozwoliłaby na płynną produkcję drobiu i trzody chlewnej. Ponad 70% białka w postaci śruty sojowej pochodzi jednak z importu – mówił wiceminister rolnictwa Lech Kołakowski na posiedzeniu podkomisji stałej do spraw realizacji programu zwiększania wykorzystania polskiego białka roślinnego w paszach.
Jak wygląda uprawa soi w Polsce i UE?
Obszar uprawy soi na terenie UE w sezonie 2021/2022 wyniósł 940 tys. ha, a produkcja ponad 2,5 mln. t. W sezonie 2022/20223 przewiduje się wzrost powierzchni uprawy soi do 990 tys. ha. W czerwcu prognozowano produkcję na 2,9 mln. t.
Z kolei w Polsce powierzchnia uprawy soi w tym roku wynosi ok. 48 tys. ha. Rok wcześniej było to 25 tys. ha.
– Jest to znaczący ponad dwukrotny wzrost – zaznaczył wiceminister L. Kołakowski, który zauważył, że producenci soi w Polsce mogą korzystać z ogólnodostępnych mechanizmów wsparcia, które ...