- udział w produkcji białek i cukrów,
- transport cukrów do ziaren, bulw czy korzeni buraka cukrowego,
- udział w tworzeniu tkanki mechanicznej, zwiększającej np. sztywność źdźbła zbóż (zapobieganie wyleganiu – grubsze ściany komórkowe), czy zdolność przechowalniczą plonu (grubsza skórka bulw ziemniaka czy owoców),
- wpływ na ilość wody wykorzystanej do produkcji substancji organicznej (im więcej potasu w roślinie, tym mniej wody na wyprodukowanie jednostki masy zużywa – niższy współczynnik transpiracji).
Pierwiastek ten jest dla niektórych roślin uprawnych, np. dla buraka cukrowego ważniejszy od azotu. Generalnie we wszystkich roślinach potas zajmuje ¼ ilości azotu, co świadczy o jego wielkim znaczeniu. Jest pierwiastkiem mobilnym w roślinie, zatem jego niedobory będą widoczne najpierw na starszych organach roślin (najwięcej potasu jest w młodych, przyrastających częściach roślin).
Więcej o potasie, m.in. o jego formach w glebie i niedoborach przeczytacie w sierpniowym „top agrar Polska”.
jd, fot. Daleszyński