Próchnica jest wyznacznikiem jakości gleby. Wpływa ona na jej właściwości fizyczne (pojemność wodną, porowatość, tworzenie struktury gruzełkowatej), a także na zdolności sorpcyjne. Jest także źródłem składników pokarmowych i jednocześnie przyczynia się do ich uwalniania. Dlatego też ma znaczny wpływ na plonowanie uprawianych roślin. Zawartość próchnicy w glebie nie jest jednak stała i można na nią wpływać poprzez agrotechnikę, m.in. uprawę międzyplonów. Warto zatem jeszcze na przedwiośniu zastanowić się nad wprowadzeniem do płodozmianu, np. roślin motylkowatych, które sprzyjają tworzeniu próchnicy.
Próchnica nierówna próchnicy: Bardzo ważną kwestią jest jakość próchnicy. Wyróżniamy dwa jej rodzaje: trwałą oraz odżywczą – łatwiej podlegającą procesom mineralizacji, tzn. przemianom związków organicznych w mineralne. Przeciętna zawartość próchnicy w naszych glebach wynosi 1,8–2%. Często dziwimy się, że nasze uprawy gorzej radzą sobie z suszą, a właśnie jedną z recept na suszę jest zwiększenie zasobności gleby w próchnicy. W jednym roku tego nie dokanamy – potrzebna jest strategia długofalowa. Więcej na ten temat przeczytasz w marcowym numerze „top agrar Polska” od str. 114.
mwal