Produkcja zbóż będzie w tym czasie powoli rosła i w 2024 r. osiągnie 317 mln ton. W największym stopniu wzrosną zbiory kukurydzy i pszenicy, a spadną pozostałych zbóż. Powierzchnia uprawy zbóż zmniejszy się nieco, a plony wzrosną. Ceny zbóż ustabilizują się na poziomie 180 euro za tonę, czyli znacznie niższym niż w latach 2010-2012. Głównym czynnikiem wpływającym na wzrost produkcji będzie rosnący popyt na pasze, wzrost produkcji bioetanolu i korzystne warunki dla eksportu.
Komisja Europejska przewiduje, że spożycie mięsa w Unii Europejskiej w latach 2014-2024 będzie spadać, ale zapotrzebowanie na nie na świecie wzrośnie. Na spadek spożycia wpłyną wysokie ceny mięsa. W przeliczeniu na osobę rocznie wyniesie ono 64,4 kg, czyli będzie najniższe od 11 lat. Produkcja mięsa w Unii zwiększy się do 44,9 mln ton w 2014 r. Produkcja wołowiny zwiększy się w bieżącym roku, ale w następnych spadnie i w 2024 r. wyniesie 7,6 mln ton, czyli będzie nieco mniejsza niż w 2014 r. Produkcja baraniny i mięsa koziego nie zmieni się, a wieprzowiny wzrośnie o 2 proc.. W największym stopniu, bo o 7 proc., zwiększy się produkcja i spożycie mięsa drobiowego, cenionego ze względu na niskie koszty produkcji, krótki czas odchowu i walory odżywcze.
Mimo trudności spowodowanych, w niektórych krajach, przez rosyjskie embargo, warunki dla produkcji mleczarskiej w nadchodzących latach ocenia się jako korzystne. Zapotrzebowanie na produkty mleczarskie na świecie będzie rosło. W kwietniu bieżącego roku zostaną zniesione kwoty produkcji mleka w Unii Europejskiej. Jego produkcja zwiększy się, a ceny utrzymają się na poziomie około 350 euro za tonę, dzięki nieznacznie większemu spożyciu.
Dochody rolników w przeliczeniu na jednostkę pracy zwiększą się o 6 proc. w ciągu nadchodzących dziesięciu lat. Ogółem, dochód rolniczy w wartościach realnych spadnie ponieważ koszty będą rosły szybciej niż ceny produktów rolnych. Spadek ten zostanie jednak zrównoważony przez malejącą liczbę pracowników rolnych i postępującą modernizację.
oprac. mwal
Źródło: Agra Europe