Kto nie zna smaku smażonych placków ziemniaczanych, czy młodych ziemniaków z koperkiem i masłem… Aby wrażenia te nie zostały zapomniane, hodowcy i producenci robią wiele, chociaż nie wszystko zależy od nich samych. Niekiedy aura, innym razem rynek czy szkodniki niweczą te starania. W uprawie ziemniaka nie brakuje też groźnych patogenów. To one w dużej mierze nie pozwalają producentom uzyskiwać bulw o najwyższej jakości. Jednak stałe doskonalenie uprawy i działania administracyjne mają poprawić tę sytuację. Jednym z takich rozwiązań jest przyjęty w 2018 r. przez resort rolnictwa „Program dla polskiego ziemniaka”.
Potencjał produkcyjny polskich plantacji ziemniaka nie jest w pełni wykorzystywany, a jedną z głównych przyczyn jest występowanie w kraju bakterii Clavibacter michiganensis ssp. sepedonicus (Cms), sprawcy bakteriozy pierścieniowej. Ma ona w UE status agrofagu kwarantannowego i podlega obowiązkowemu zwalczaniu. Występowanie tej bakterii w dość dużym stopniu na terenie kraju sprawia, że zostały wprowadzone ograniczenia w dostępie polskich ziemniaków do rynków UE. W ostatnich latach udało się jednak znacząc...
Jesteś w strefie Premium
StoryEditor
Program dla polskiego ziemniaka
Konsumenci oczekują smacznych i zdrowych ziemniaków na rynku. Realizacji tych celów oraz rozwojowi zagranicznego handlu tym towarem, zwłaszcza sadzeniakami, ma sprzyjać przyjęty przez MRiRW „Program dla polskiego ziemniaka”.