StoryEditor

Program dla polskiego ziemniaka

Konsumenci oczekują smacznych i zdrowych ziemniaków na rynku. Realizacji tych celów oraz rozwojowi zagranicznego handlu tym towarem, zwłaszcza sadzeniakami, ma sprzyjać przyjęty przez MRiRW „Program dla polskiego ziemniaka”.
22.08.2019., 16:08h
Kto nie zna smaku smażonych placków ziemniaczanych, czy młodych ziemniaków z koperkiem i masłem… Aby wrażenia te nie zostały zapomniane, hodowcy i producenci robią wiele, chociaż nie wszystko zależy od nich samych. Niekiedy aura, innym razem rynek czy szkodniki niweczą te starania. W uprawie ziemniaka nie brakuje też groźnych patogenów. To one w dużej mierze nie pozwalają producentom uzyskiwać bulw o najwyższej jakości. Jednak stałe doskonalenie uprawy i działania administracyjne mają poprawić tę sytuację. Jednym z takich rozwiązań jest przyjęty w 2018 r. przez resort rolnictwa „Program dla polskiego ziemniaka”.

Potencjał produkcyjny polskich plantacji ziemniaka nie jest w pełni wykorzystywany, a jedną z głównych przyczyn jest występowanie w kraju bakterii Clavibacter michiganensis ssp. sepedonicus (Cms), sprawcy bakteriozy pierścieniowej. Ma ona w UE status agrofagu kwarantannowego i podlega obowiązkowemu zwalczaniu. Występowanie tej bakterii w dość dużym stopniu na terenie kraju sprawia, że zostały wprowadzone ograniczenia w dostępie polskich ziemniaków do rynków UE. W ostatnich latach udało się jednak znacząc...
Pozostało 50% tekstu
Ten artykuł jest dostępny tylko dla Prenumeratorów
Zyskaj dostęp do wszystkich treści Premium i e-wydań z Prenumeratą Cyfrową lub Drukowaną. Wybierz pakiet dla siebie i korzystaj tak, jak lubisz.
Masz Prenumeratę top agrar Polska, ale nie wiesz, jak dodać numer klienta na portalu?Kliknij tu, przygotowaliśmy dla Ciebie instrukcję rejestracji.
Janusz Biernacki
Autor Artykułu:Janusz Biernackiredaktor „top agrar Polska”, specjalista w zakresie uprawy i nawożenia roślin.
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
22. grudzień 2024 07:50