StoryEditor

Program dla polskiego ziemniaka

Konsumenci oczekują smacznych i zdrowych ziemniaków na rynku. Realizacji tych celów oraz rozwojowi zagranicznego handlu tym towarem, zwłaszcza sadzeniakami, ma sprzyjać przyjęty przez MRiRW „Program dla polskiego ziemniaka”.
22.08.2019., 16:08h
Kto nie zna smaku smażonych placków ziemniaczanych, czy młodych ziemniaków z koperkiem i masłem… Aby wrażenia te nie zostały zapomniane, hodowcy i producenci robią wiele, chociaż nie wszystko zależy od nich samych. Niekiedy aura, innym razem rynek czy szkodniki niweczą te starania. W uprawie ziemniaka nie brakuje też groźnych patogenów. To one w dużej mierze nie pozwalają producentom uzyskiwać bulw o najwyższej jakości. Jednak stałe doskonalenie uprawy i działania administracyjne mają poprawić tę sytuację. Jednym z takich rozwiązań jest przyjęty w 2018 r. przez resort rolnictwa „Program dla polskiego ziemniaka”.

Potencjał produkcyjny polskich plantacji ziemniaka nie jest w pełni wykorzystywany, a jedną z głównych przyczyn jest występowanie w kraju bakterii Clavibacter michiganensis ssp. sepedonicus (Cms), sprawcy bakteriozy pierścieniowej. Ma ona w UE status agrofagu kwarantannowego i podlega obowiązkowemu zwalczaniu. Występowanie tej bakterii w dość dużym stopniu na terenie kraju sprawia, że zostały wprowadzone ograniczenia w dostępie polskich ziemniaków do rynków UE. W ostatnich latach udało się jednak znacząc...
Pozostało 50% tekstu
Ten artykuł jest dostępny w Strefie Premium.
Czytaj i oglądaj bez ograniczeń! Zyskaj dostęp do Strefy Premium już za 19,90 zł za pierwszy miesiąc. Dla prenumeratorów dostęp gratis po zalogowaniu
Prenumeratorzy top agrar Polska mogą korzystać ze Strefy Premium za darmo! Kliknij, by dowiedzieć się, jak się zarejestrować.
Janusz Biernacki
Autor Artykułu:Janusz Biernackiredaktor „top agrar Polska”, specjalista w zakresie uprawy i nawożenia roślin.
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
04. listopad 2024 19:00