Z raportu wynika jednoznacznie, że jeszcze mamy wybór: albo drastyczny wzrost klęsk żywiołowych, albo szybkie redukcje emisji gazów cieplarnianych i zrównoważony rozwój. Niestety, raport nie wróży dobrze produkcji żywności, wskazując na prawdopodobieństwo niemal podwojenia występowania susz (wykres), które wpływają na rolnictwo. Z raportu jednoznacznie wynika, że przyczyną tych zmian jest działalność człowieka, która ociepliła atmosferę, ocean i ląd.
Według raportu IPCC, jeśli planeta będzie się dalej ocieplać, wiele zmian w pogodzie stanie się częstszych i bardziej intensywnych. Przed rewolucją przemysłową susza dotykająca rolnictwo występowała raz na 10 lat. Przy obecnym ociepleniu o 1°C susze występują częściej — raz na sześć lat. Jeśli temperatura planety wzrośnie o 2°C powyżej poziomu sprzed epoki przemysłowej – zgodnie z celem porozumienia paryskiego – susze będą pojawiać się już co 4 lata. Jeśli temperatura wzrośnie o 4 stopnie, będzie się to działo jeszcze częściej — średnio co 2,4 lata.