ONZ szacuje, że do 2050 r. liczba ludności na świecie wzrośnie z obecnych 7,3 mld do 9,7 mld. Przygotowując się do tej sytuacji UE czyni starania, wprowadzając startegię innowacyjności jako element WPR na lata 2014-2020. Elementem tej innowacyjności jest również rolnictwo organiczne (ekologiczne). Stanowi ono zrównoważoną formę gospodarki rolnej, która przyczynia się do poprawy jakości środowiska i warunków bytowania zwierząt oraz rozwoju obszarów wiejskich. Sektor ten zdobył ponadto zaufanie konsumentów i w ciągu ostatnich 10 lat czterokrotnie zwiększu swój udział w rynku. Jednak, jak zauważają niektórzy unijni eksperci, mimo tych efektów potencjał tej formy produkcji żywności i pasz nie wystarczy do zapewnienia bezpieczeństwa żywieniowego w przyszłości, a 95% rolnictwa w Europie ma charakter konwencjonalny.
Źródło:Euractiv
bie
StoryEditor
Rolnictwo ekologiczne nie zaspokoi głodu
Komisja Europejska stwiedza, że rolnictwo o charakterze ekologicznym ma znaczenie dla Wspólnej Polityki Rolnej, ale nie zapewni ono Europie bezpieczeństwa żywieniowego.