Jednym z prelegentów IX Forum Rolników i Agrobiznesu był klimatolog dr hab. Zbigniew Karaczun, prof. SGGW w Warszawie, występujący w Poznaniu w imieniu Koalicji Zdrowe Gleby (patrz zdjęcie). – Wraz ze zmianami społecznymi i klimatycznymi zmienia się postrzeganie bezpieczeństwa żywnościowego. Należy też mieć na uwadze, że skutki zmiany klimatu i kryzys ekologiczny powodują, że od rolników oczekuje się, aby żywność była coraz lepszej jakości, była wytworzona bez negatywnego wpływu na środowisko oraz bez zwiększania emisji gazów cieplarnianych – powiedział ekspert na sesji tematycznej „Żywa i zdrowa gleba”.
Wzywania dla rolników
W swojej prezentacji profesor wskazał także inne zadania stojące zarówno przed rolnikami, jak i konsumentami. Zmieniające się otoczenie sektora rolnego, w tym rynek, uwarunkowania administracyjne, polityczne i geopolityczne wymuszają bardzo szerokie spojrzenie na tę branżę. Podkreślając rosnącą rolę gazów cieplarnianych prelegent stwierdził, że „skuteczna adaptacja do zmian klimatu nie będzie możliwa bez wdrażania działań na rzecz ochrony środowiska i osiągnięcia neutralności klimatycznej” (patrz slajdy).
Potrzebna strategia dla sektora
W końcowej części wystąpienia prof. Karaczun zwrócił uwagę na inny duży problem stojący nie tylko przed Polską, ale całą Unią Europejską – potencjał gospodarczy, w tym rolny Ukrainy – w świetle jej planowanej przynależności do grona tej organizacji. Powiedział m.in., że kraj ten, ze swoimi zasobnymi glebami może wyżywić ok. 600 mln ludzi. Drugą ważną sugestią była propozycja odpowiedzi na pytanie co dalej w kwestii przyszłości rolnictwa? Ekspert skomentował to zdaniem: „Potrzebujemy długoterminowej, apolitycznej, zaakceptowanej przez społeczeństwo narodowej strategii rozwoju polskiego rolnictwa, tzw. paktu społecznego” (patrz slajdy).
Zobacz cały wywiad z ekspertem: