StoryEditor

Rolnik Farmer Roku – tytuły nadane najlepszym w XXVI edycji konkursu

Konkurs Rolnik Farmer Roku to doskonała okazja, by wyróżnić rolników, którzy nie tylko osiągnęli sukces w swoich gospodarstwach, ale rozwijają swój biznes zarażając optymizmem innych rolników.
10.02.2020., 17:02h

- Poziom naszych gospodarstw rośnie z roku na rok i kapituła konkursu ma coraz większy problem z wybraniem tych najlepszych. Większość odwiedzonych gospodarstw zasługuje na wysokie uznanie a nasi rolnicy mogą już konkurować z najlepszymi na świecie – podsumowała dr Teresa Kucharska, Przewodnicząca Kapituły Konkursu, jednocześnie główna od lat niezwykle zaangażowana organizatorka przedsięwzięcia. Tegoroczna edycja to już XXVI odsłona konkursu organizowanego przez Stowarzyszenie „Polski Klub Rolnik-Farmer Roku” pod honorowym patronatem Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Dyrektora Generalnego KOWR oraz Rektora Uniwersytetu Technologiczno-Przyrodniczego w Bydgoszczy. 

Zdobywcami Złotego Jabłka, a tym samym laureatami konkursu zostali rolnicy rywalizujący o to miano w siedmiu kategoriach. Oto laureaci:

Kategoria: gospodarstwa rodzinne – produkcja roślinna

Ludmiła i Michał Sznajder

Karnice, woj. dolnośląskie

Państwo Sznajder prowadzą rodzinne gospodarstwo o pow. 62 ha zajmujące się od trzech pokoleń uprawą warzyw i produkcją kiszonek. Uprawiają głownie ogórki, kapustę i buraki oraz warzywa pomocnicze: koper, czosnek i marchew. Kiszenie odbywa się według 100-letniej tradycji regionu Dolnej Baryczy, a proces kiszenia jest powolny i w pełni naturalny.

Kategoria: gospodarstwa rodzinne – hodowla bydła

Mieczysława i Jan Tylka

Tokarnia, woj. podkarpackie

Mieczysława i Jan Tylka z dużymi sukcesami prowadzą hodowlę bydła simentalskiego. 30 krów utrzymywanych jest w oborze uwięziowej, jednak w sezonie pastwiskowym krowy dużą część dnia spędzają na pastwiskach. Jałówki hodowlane i buhajki opasowe utrzymywane są w systemie wolnostanowiskowym. Simentale państwa Tylków były wielokrotnie nagradzane i zdobywały tytuły czempionów na wystawach zwierząt hodowlanych.

Kategoria: gospodarstwa rodzinne – hodowla trzody chlewnej

Marzena i Łukasz Kieras

Komorów, woj. świętokrzyskie

Państwo Kieras prowadzą wielokierunkowe gospodarstwo, w którym uprawiają zboża, kapustę pekińską i truskawki oraz zajmują się hodowlą trzody chlewnej. Prowadzą własną masarnię i oprócz tego świadczą usługi rolnicze. W gospodarstwie uprawiają truskawki wczesne w namiotach foliowych na włókninie, zaś truskawki gruntowe na ściółce ze słomy.

Kategoria: gospodarstwa o alternatywnych źródłach dochodu

Anna i Jan Kępa, Barbara i Paweł Kępa

Ligota Wielka, woj. dolnośląskie

Państwo Kępa przejęli po rodzicach 60 ha, dzisiaj prowadzą rodzinne gospodarstwo o pow. 204 ha. Dominującym kierunkiem produkcji jest uprawa zbóż, okopowych, rzepaku oraz warzyw. Stosują odpowiedni płodozmian, poplony zimowe, nawozy organiczne, mikroorganizmy glebowe. Praktykują uprawę pasową, a także innowacyjną technologię kodowania gleby. Uprawy są na bieżąco monitorowane. Oprócz produkcji roślinnej rolnicy zajmują się handlem nawozami oraz świadczą usługi. 

Kategoria: ogrodnictwo

Agnieszka i Ernest Kaźmierczakowie

Warszówka, woj. wielkopolskie

Państwo Kaźmierczakowie gospodarują na pow. 55 ha, w tym 14 ha zajmują nowoczesne wysokie obiekty szklarniowe. Uprawiają trudną do prowadzenia odmianę pomidora Tomimaru Muchoo F1, należącą do grupy malinowych. Rośliny rosną w wiszących rynnach uprawowych na podłożu z wełny kamiennej.

Kategoria: działy specjalne produkcji rolnej

Danuta i Zygmunt Stromscy

Kczewo, woj. pomorskie

Danuta i Zygmunt Stromscy 35 lat temu otrzymali od babci 6 ha ziemi i zajęli się produkcją truskawek i warzyw. Obecnie powierzchnia gospodarstwa liczy 47 ha, a gospodarze wraz z synami prowadzą produkcję brojlerów. Roczna produkcja żywca drobiowego wynosi 1 450 000 kg. Prowadzą 5 cykli produkcyjnych po 132 tys. szt. w cyklu.

Kategoria: działy specjalne produkcji rolnej

Agnieszka Taraszkiewicz

Krzyżówki, woj. kujawsko-pomorskie

Powierzchnia gospodarstwa wynosi 18,32 ha, w tym 4,26 zajmuje uprawa winorośli. Produkcja win prowadzona jest pod nadzorem enologa z Włoch, a pani Agnieszka stale poszerza swoją wiedzę zarówno w kraju, jak i za granicą. Prowadzi też działalność szkoleniową i doradczą w zakresie uprawy winorośli i sposobów wytwarzania win.

Kategoria: przedsiębiorstwa rolnicze

Marian Pankowski

Gałowo, woj. wielkopolskie

Przedsiębiorstwo Rolniczo-Hodowlane GAŁOPOL Sp. z o.o. należy do spółek strategicznych dla polskiego rolnictwa. Spółka na pow. 3163 ha prowadzi hodowlę bydła mlecznego i mięsnego, hodowlę koni, a także produkcję nasienną roślin uprawnych.

Pogłowie bydła liczy 2017 szt., w tym 900 krów o wydajności około 11 000 kg mleka. Hodowla prowadzona jest w trzech oborach wolnostanowiskowych, wyposażonych w hale udojowe z programem monitorowania i zarządzania stadem.

Zobacz wystąpienie Ministra Ardanowskiego podczas gali Rolnik-Farmer Roku 2020 (Film)

Karol Bujoczek
Autor Artykułu:Karol Bujoczek Dyrektor Wydawniczy – Przewodniczący Rady Redaktorów
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
02. listopad 2024 18:20