Nowe wyzwania dla zdrowia roślin wynikają przede wszystkim z obserwowanego skracania się czasu transportu towarów i ludzi, intensyfikacji handlu międzynarodowego, rosnącej mobilności ludzi, zwiększających ryzyko wprowadzenia na teren Unii Europejskiej nowych agrofagów, mogących powodować straty tak w uprawach rolnych i leśnych, jak i w naturalnych ekosystemach. Duże znaczenie w tym kontekście mają także zagrożenia powodowane przez zmiany klimatyczne, stwarzające agrofagom nowe możliwości ekspansji.
Nowe zagrożenia
Przykładami nowych dla Polski agrofagów, które w ciągu ostatniej dekady zadomowiły się w kraju, może być szkodnik kukurydzy – chrząszcz Diabrotica virgifera oraz szkodnik upraw sadowniczych - muchówka Drosophila suzukii. Oba szkodniki muszą być obecnie uwzględniane w programach ochrony upraw. Z kolei w Europie rozprzestrzenia się nowa bakteria patogeniczna dla roślin – Xylella fastidiosa. Zakres roślin-gospodarzy X. fastidiosa obejmuje rośliny należące do ponad 300 gatunków. Bakteria wyrządza szkody przede wszystkim w uprawach oliwek i winorośli. Natomiast najczęściej porażane gatunki roślin o znaczeniu gospodarczym dla P...