StoryEditor

Rozpoznano sprawcę epidemii drzew oliwnych

Znane są już przyczyny obumierania gajów oliwnych w południowej Europie. Sprawcą tej tragedii dla włoskich producentów oliwek jest bakteria Xylella fastidiosa.
07.04.2016., 09:04h

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) opublikował niedawno wyniki dwuletnich badań dotyczących epidemii drzew oliwnych we Włoszech, potwierdzając przypuszczenia, że za ich obumieranie odpowiada bakteria Xylella fastidiosa. Sprawca tej groźnej choroby występuje m.in. w Brazylii i USA, a pierwsze objawy infekcji w południowej Europie zaobserwowano w 2013 r. Do Włoch bakteria trafiła prawdopodobnie w roślinach ozdobnych pochodzących z Kostaryki. Patogen, poza atakowaniem drzew oliwnych, pora także inne rośliny, np. winorośl, wiśnie, cytrusy oraz drzewa leśne, np. dęby.
W trakcie badań EFSA ustaliła również, że jednym z wektorów rozprzestrzeniania się bakterii jest pluskwiak pienik ślinianka, przenoszący sprawcę wśród drzew oliwnych, lecz nie zaraża nią cytrusów, dębów i winorośli. W ciągu trzech lat obecności na naszym kontynencie Xylella fastidiosa rozprzestrzeniła się także obszar Korsyki i południowej Francji.
bie

Janusz Biernacki
Autor Artykułu:Janusz Biernackiredaktor „top agrar Polska”, specjalista w zakresie uprawy i nawożenia roślin.
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
16. lipiec 2024 16:31