StoryEditor

Skuteczna ochrona roślin - jakie wyzwania stoją przed branżą?

Z Laercio Bortolinim, nowym szefem Bayer Crop Science rozmawiamy o wyzwaniach dla ochrony upraw. Jak zmniejszyć presję na środowisko i utrzymać skuteczną ochronę.
06.11.2023., 13:48h

Pochodzi pan z Brazylii, gdzie dominują raczej duże gospodarstwa. Co pana zaskoczyło w Polsce i w Unii Europejskiej?

To prawda, Brazylia jest postrzegana jako kraj dużych gospodarstw i silnego rolnictwa. Ale jak spojrzy się bliżej, to w Brazylii mamy mniejsze gospodarstwa na południu kraju. Tam też działają silne spółdzielnie, podobnie jak we Francji. W środkowej Brazylii dominuje produkcja kawy, pomarańczy, trzciny cukrowej, a farmy mają od 100 do 300 ha. Na północy Brazylii na nowych obszarach, które od lat 80. zaczęto uprawiać, znanych głównie z soi i kukurydzy, są duże farmy. Tu średnie gospodarstwo liczy 1000 ha, ale są i takie po kilka czy kilkanaście tysięcy ha.

Zobacz także: Świat pędzi do przodu, ten rolniczy także. Rolnictwo 4.0 [FELIETON]

Duże różnice pomiędzy Brazylią czy Europą są w technologii uprawy...

Europa zdumiewa bogactwem różnorodności. W Brazylii są często dwie uprawy: soja i kukurydza. W Polsce, czy w Ukrainie, gdzie rozpocząłem pracę w Europie, jest wiele upraw. Na polach są zboża, rzepak, słonecznik, kukurydza, warzywa. Rolnicy w Europie muszą być bardzo profesjonalni. Codziennie podejmują wiele decyzji w różnych obszarach. Bycie rolnikiem w Europie to nie jest łatwa praca.

Do tego dochodzą skutki zmian klimatycznych. Jak pan widzi możliwości wsparcia rolników w podejmowaniu decyzji w kontekście zmieniającego się klimatu?

Zła wiadomość to ta, że dotyka to wszystkich rolników na całym świecie. W Brazylii, w Stanach Zjednoczonych, Azji czy Afryce – wszędzie rolnicy zmagają się ze skutkami zmian klimatycznych i widzą, że jest to największe zagrożenie. Dla rolników zmiany te uderzają w ich biznes, podstawę funkcjonowania. To jest ogromne wyzwanie.

W Polsce rolnicy walczą z suszą, wysokimi temperaturami, czy też nawalnymi deszczami, które w tym roku doprowadziły do spadku jakości ziarna. Co możemy dziś radzić rolnikom – jak się do tego przygotować?

Odpowiedź może przynieść nowoczesna technologia. Jako globalna firma obsługująca rolnictwo inwestujemy w genetykę i hodowlę. Potrzebujemy nowych odmian bardziej dostosowanych do zmian klimatu. Dobrych rozwiązań w ochronie roślin i rozwiązań cyfrowych wspierających rolników. Bayer inwestuje ogromne środki w badania i rozwój, jesteśmy bardzo wyczuleni na problemy, z jakimi mierzą się rolnicy na całym świecie.

Firma Bayer, mając doświadczenie z Monsanto z inżynierią genetyczną, pewnie jest przygotowana i czeka na przepisy europejskie, pozwalające na wykorzystanie technologii genomowych i przyspieszenie dostępności nowych odmian…

Pozostało 76% tekstu
Ten artykuł jest dostępny w Strefie Premium.
Czytaj i oglądaj bez ograniczeń! Zyskaj dostęp do Strefy Premium już za 19,90 zł za pierwszy miesiąc. Dla prenumeratorów dostęp gratis po zalogowaniu
Prenumeratorzy top agrar Polska mogą korzystać ze Strefy Premium za darmo! Kliknij, by dowiedzieć się, jak się zarejestrować.
Karol Bujoczek
Autor Artykułu:Karol Bujoczek Dyrektor Wydawniczy – Przewodniczący Rady Redaktorów
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
02. listopad 2024 00:20