W uchwale nr 3/K/2014 Porozumienia Izb Polski Południowo-Wschodniej zwrócono uwagę, że ślimaki atakują prawie wszystkie gatunki roślin uprawnych, a największe szkody powodują w rzepaku ozimym, pszenicy ozimej, warzywach i kwiatach. Ślimaki uszkadzają wszystkie organy roślin, jednak najchętniej żerują na kiełkujących nasionach, siewkach i młodych liściach.
Spośród szkodliwych mięczaków w kraju spotyka się: ślimaka ogrodowego, ślinika luzytańskiego (ślimak hiszpański) i żyjący w ziemi pomrowa polnego. Groźna jest zwłaszcza możliwość skrzyżowania ślinika luzytańskiego z lokalnymi gatunkami. Przybysz ma wiele cech niepożądanych, tj. wysoką rozrodczość, wszystkożerność, zdolność do znoszenia suszy i odporność na chemikalia oraz odporność na mróz, co może doprowadzić do zniszczenia niemal całych plantacji.
bie
StoryEditor
Ślimaki nacierają na uprawy
Zarząd KRIR zwrócił się do Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w sprawie narastającego problemu rozprzestrzeniania się i liczebności inwazyjnych, obcych gatunków ślimaków nagich, które zagrażają uprawom rolniczym.