![Rozrzutnik obornika Tytan 24 Unia w Nagradowicach](https://static.topagrar.pl/images/2024/07/12/o_544114_1280.webp)
Dobre wymieszanie to podstawa
Dobre wymieszanie słomy to absolutna konieczność. Chodzi przede wszystkim o to, by po przyoraniu takiego stanowiska mogła się ona szybko rozłożyć i aby jak największa jej część uległa humifikacji, czyli żeby powstała z niej próchnica. Słabo wymieszana słoma może tworzyć w glebie nieprzepuszczalne warstwy swego rodzaju filcu, który nie tylko będzie barierą dla korzeni roślin, ale także spowoduje gorsze podsiąkanie wody i utrudnione wchłanianie i przenikanie jej do głębszych warstw gleby. Na wilgotnych stanowiskach rozkładająca się w warunkach beztlenowych słoma będzie dodatkowo zakwaszać glebę.Więcej o podstawowych i jednocześnie ważnych sposobach na zwiększenie pojemności wodnej gleby przeczytasz w najnowszym, sierpniowym wydaniu „top agrar Polska” od strony 78.
![](/media/_versions/08_2019_big.jpg)
jd, fot, Sierszeńska