Szarłat to chwast, z którym problemy mają szczególnie plantatorzy buraka cukrowego, ziemniaka czy warzyw. Jedna roślina wytwarza od 100 do 5000 nasion. Opisany rekordzista zawiązał aż 85 tys. nasion. Mogą one kiełkować z głębokości maksymalnie 8 cm, zatem np. orka może dość skutecznie zmniejszyć jego presję na polu. Najgorszą informacją jest jednak to, że nasiona mogą przetrwać w glebie, zdolne do kiełkowania nawet ponad 20 lat. Optymalna temperatura ich kiełkowania to 20–24°C (kiełkują już jednak przy 7°C), więc chwast pojawia się na plantacji stosunkowo późno, mniej więcej w tym samym czasie, jak klasyczna ciepłolubna chwastnica.
Zobacz także: Jak skutecznie walczyć z zarazą ziemniaczaną?
Zobacz także: Jak skutecznie walczyć z zarazą ziemniaczaną?
Substancje czynne do walki z szarłatem
Na szczęście mamy wciąż zarejestrowane substancje, pozwalające zwalczyć szarłat niemal w każdej uprawie:
- w buraku będzie to etofumesat (skuteczniejszy był wycofany już niestety desmedifam),
- w kukurydzy mezotrion, nikosulfuron, terbutyloazyna,
- w ziemniaku rimsulfuron,
- w zbożach tribenuron czy pendimetalina,
- w warzywach flurochloridon,
- w rzepaku petoksamid czy napropamid. Na te substancje szarłat jes...