
Topinambur, a fachowo słonecznik bulwiasty (Helianthus tuberosus), jako imigrant z Ameryki Północnej znalazł się w Europie wśród powszechniej uprawianych warzyw wcześniej od ziemniaka (ten ostatni był początkowo rośliną ozdobną). Z czasem topinambur został wyparty przez ziemniaka i zniknął z powszechnej świadomości. W ostatnich latach słonecznik bulwiasty przeżywa renesans dzięki swoim cennym właściwościom kulinarnym i agrotechnicznym.
Warzywo dla cukrzyków
Jeszcze przed odkryciem przyczyn i sposobów leczenia cukrzycy zauważono w Ameryce, że topinambur jest lepiej tolerowany przez diabetyków. Uznany został za ludowy lek na tę chorobę, choć warzywo to nie leczy bezpośrednio, ale łagodzi skutki, ponieważ zawiera w bulwach jako substancję zapasową inulinę (8–13%). Oprócz inuliny w bulwach jest nieco białka (ok. 2%), niewielkie ilości tłuszczu i skrobi.
Inulina to wielocukier, który jest słabo przyswajany w jelicie i nie powoduje skoku glikemicznego, tak jak skrobia z ziemniaków. Poza tym w trakcie przechowywania bulw...