StoryEditor

Topinambur: bulwa z inuliną. Jak uprawiać słonecznik bulwiasty?

Zaczynamy krótką serię przybliżającą inne rośliny bulwiaste. Na początek słonecznik bulwiasty, czyli topinambur, który jest u nas alternatywą dla ziemniaka. Jak go uprawiać?

08.03.2025., 08:00h

Topinambur, a fachowo słonecznik bulwiasty (Helianthus tuberosus), jako imigrant z Ameryki Północnej znalazł się w Europie wśród powszechniej uprawianych warzyw wcześniej od ziemniaka (ten ostatni był początkowo rośliną ozdobną). Z czasem topinambur został wyparty przez ziemniaka i zniknął z powszechnej świadomości. W ostatnich latach słonecznik bulwiasty przeżywa renesans dzięki swoim cennym właściwościom kulinarnym i agrotechnicznym.

Warzywo dla cukrzyków

Jeszcze przed odkryciem przyczyn i sposobów leczenia cukrzycy zauważono w Ameryce, że topinambur jest lepiej tolerowany przez diabetyków. Uznany został za ludowy lek na tę chorobę, choć warzywo to nie leczy bezpośrednio, ale łagodzi skutki, ponieważ zawiera w bulwach jako substancję zapasową inulinę (8–13%). Oprócz inuliny w bulwach jest nieco białka (ok. 2%), niewielkie ilości tłuszczu i skrobi.

Inulina to wielocukier, który jest słabo przyswajany w jelicie i nie powoduje skoku glikemicznego, tak jak skrobia z ziemniaków. Poza tym w trakcie przechowywania bulw...

Pozostało 82% tekstu
Ten artykuł jest dostępny dla zalogowanych użytkowników.
Zaloguj się, by czytać dalej.
Jeśli nie masz jeszcze konta na naszym portalu, zarejestruj się bezpłatnie i czytaj artykuły dla zalogowanych użytkowników.
Tomasz Czubiński
Autor Artykułu:Tomasz Czubiński

redaktor „top agrar Polska”, specjalista w zakresie ochrony, uprawy i nawożenia roślin

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
14. kwiecień 2025 13:38