StoryEditor

Trwa sezon szparagowy

Pierwsze wypustki w Polsce zbiera się najczęściej w okolicy imienin Wojciecha – 23 kwietnia. W tym roku na rynkach hurtowych w Poznaniu i Broniszach szparagi pojawiły się 15 kwietnia. Zbiory kończą się zazwyczaj na Jana – 24 czerwca.
28.04.2014., 15:04h

Szparagi są uprawiane przede wszystkim w zachodniej Polsce. Najlepiej obrazują to ceny. Dziś – 28 kwietnia cena 0,5-kilogramowego pęczka na WGRO w Poznaniu oscyluje między 4 i 5 zł, natomiast w podwarszawskich Broniszach za kilogram szparagów trzeba zapłacić do 13 zł.
Według danych Polskiego Związku Producentów Szparaga w Polsce stopniowo maleje liczba najmniejszych plantacji. Przybywa z kolei plantacji kilkudziesięcio- i kilkusethektarowych odpowiednio wyposażonych w maszyny i sprzęt do sortowania zbiorów. Powierzchnia upraw szacowana jest na ok. 1,8 tys. ha. Liczba producentów szparaga sięga – zdaniem prezesa Związku Mariana Jakobsze – ok. 700–800.
Członkowie Polskiego Związku Producentów Szparaga podkreślają, że uprawa szparagów jest w Polsce wciąż dość kosztowna. Zorganizowanie 1 ha szparagarni kosztuje ok. 30–35 tys. zł.
– Nasz tradycyjny system upraw jest jednak bardziej ekologiczny od zagranicznych. Polskie szparagi nie są najtańsze, bo nasi producenci stosują mniej środków chemicznych i nawozów – powiedział Jakobsze.
Według prezesa Polskiego Związku Producentów Szparaga, poza Wielkopolską, w której w ciągu ostatnich lat spożycie szparagów zdecydowanie wzrosło, sprzedaż szparagów cały czas pozostaje niewielka. Kilkanaście największych szparagarni w Polsce produkuje ponad 50 proc. szparagów. Większość jest eksportowana, przeważnie do Niemiec. W Polsce produkuje się najwięcej tzw. szparagów bielonych. Największymi producentami szparagów na świecie są: Chiny, Peru i Stany Zjednoczone.
kw

Top Agrar
Autor Artykułu:Top Agrar
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
18. lipiec 2024 00:12