Wapń bardzo słabo przemieszcza się w roślinie, dlatego objawy jego niedoboru najpierw ujawniają się na młodszych organach, ponieważ nie przemieszcza się on do nich ze starszych części rośliny. Najmłodsze liście stają się jasno zielone, a ich wierzchołki i brzegi zwijają się do dołu. Wierzchołki liści mogą zasychać. Na liściach mogą pojawić się brązowe plamy, a niekiedy obserwujemy brązowienie nerwów. W różnych uprawach objawy mogą być następujące:
- zboża – pękanie młodych liści w ich połowie;
- rzepak – na młodszych liściach widoczna zmiana barwy od jasno zielonej do jasnoszarej począwszy od końcówek, pomarszczona blaszka liściowa.
Niezależnie od gatunku rośliny niedobór wapnia powodować może zahamowanie części podziemnej i nadziemnej rośliny, a także zamieranie stożków wzrostu, które wręcz czernieją. Konsekwencją niedoboru wapnia może być także słaby rozwój systemu korzeniowego i śluzowacenie korzeni.
Warto wiedzieć, że antagonistycznym pierwiastkiem w stosunku do wapnia jest magnez – przy jego nadmiarze i wysokim pH mogą wystąpić niedobory wapnia, jako składnika pokarmowego, głównie u warzyw, roślin sadowniczych, ale także spotyka się je ostatnio także u rzepaku czy zbóż.
Funkcje wapnia
Wapń wpływa na wielu płaszczyznach funkcjonowania rośliny, a mianowicie:- wpływa na strukturę komórki – stabilizuje błony cytoplazmatyczne komórki, wapń utrzymuje m.in. właściwą strukturę błony komórkowej – usunięcie wapnia z komórki spowoduje jej rozpad.
- wpływa na metabolizm rośliny – wapń utrzymuje koloidy komórki w odpowiednim stanie uwodnienia, przez co wpływa na wiele reakcji biochemicznych. Odpowiada także za odpowiednią strukturę membran plazmatycznych – w ten sposób uczestniczy w organizacji fizjologicznej komórki.
Więcej na temat nawożenia wapniem przeczytacie w najbliższym numerze „top agrar Polska”.