Zanim zaczniemy rozpatrywać pH gleby pod kątem jej żyzności i podania określonej dawki oraz formy wapna, odpowiedzmy sobie najpierw na pytanie o generalny cel wapnowania. Z jednej strony może to być podniesienie pH do poziomu optymalnego dla gleby lub jego utrzymanie. Z drugiej jednak przede wszystkim jest nim regulacja odczynu gleby i zapewnienie roślinom jak najlepszych warunków wzrostu.
Zakwaszanie gleby jest w warunkach naszego klimatu zjawiskiem naturalnym. Pierwotnymi źródłami zakwaszenia jest woda opadowa (pH = 5,65). Ilość wymytego wapnia w zależności od wielkości i rozkładu opadów waha się od kilkudziesięciu do ponad 200 kg CaO/ha/rok. Naturalnym procesem w glebie prowadzącym do jej zakwaszenia jest mineralizacja materii organicznej.
Zakwaszanie gleby jest w warunkach naszego klimatu zjawiskiem naturalnym. Pierwotnymi źródłami zakwaszenia jest woda opadowa (pH = 5,65). Ilość wymytego wapnia w zależności od wielkości i rozkładu opadów waha się od kilkudziesięciu do ponad 200 kg CaO/ha/rok. Naturalnym procesem w glebie prowadzącym do jej zakwaszenia jest mineralizacja materii organicznej.
Neutralizacja stosowanego nawozu azotowego
W warunkach intensywnej gospodarki rolnej, opartej na nawozach azotowych, ważna jest także forma stosowanego azotu. Stosując nawozy amonowe należy być świadomym, że sprzyja on zakwaszeniu gleby. Neutralizacja 1 kg azotu w formie amonowej wymaga wprowadzenia do gleby 3–5,5 kg CaCO3 .
Istotne jest także to, że rośliny wynoszą z plonami znaczne ilości wapnia. Więk...
Istotne jest także to, że rośliny wynoszą z plonami znaczne ilości wapnia. Więk...