Webinarium organizowaliśmy jako Polskie Wydawnictwo Rolnicze, wydawca m. in. takich czasopism i portali jak top Agrar Polska, Tygodnik Poradnik Rolniczy, WiOM Warzywa i Owoce Miękkie i Sad Nowoczesny. Naszymi partnerami byli Bank BNP Paribas oraz Polskie Stowarzyszenie Rolnictwa Zrównoważonego „ASAP”. Jest ono naszą wspólną odpowiedzią na ogromne zainteresowanie rolników i przetwórców zrównoważoną produkcją w gospodarstwach rolnych. Czym jest produkcja zrównoważona? Staraliśmy się odpowiedzieć na to pytanie w doborowym gronie ekspertów i praktyków, którzy przedstawili główne założenia, wskazali obszary działania, wytłumaczyli proces certyfikacji takiej produkcji i podpowiadali najlepsze rozwiązania do finansowania tych zmian w rolnictwie.
O czym rozmawialiśmy w czasie webinarium
- Zrównoważona produkcja w rolnictwie i jej finansowanie. Maciej Piskorski, Dyrektor Departamentu Produktów Agro Banku BNP Paribas.
- Dlaczego potrzebujemy zrównoważonej produkcji żywności? Małgorzata Bojańczyk, Dyrektor Polskiego Stowarzyszenia Rolnictwa Zrównoważonego „ASAP”.
- Certyfikacja zrównoważonego rolnictwa – najpowszechniejsze systemy. Piotr Nowacki, Kierownik Usług Żywnościowych SGS Polska.
- Panel dyskusyjny – debata: Jak zrównoważona produkcja żywności wygląda w praktyce okiem ekspertów i rolników? Certyfikacja, nawożenie, rolnictwo regeneratywne, produkcja roślinna oraz zwierzęca, emisyjność i inne aspekty.
W debacie udział wzięli
- Maciej Piskorski, Dyrektor Departamentu Produktów AGRO Banku BNP Paribas
- Piotr Nowacki, Kierownik Usług Żywnościowych, SGS Polska
- Jarosław Wańkowicz, Dyrektor ds. zarządzania surowcem Farm Frites Poland SA
- Marcin Sokołowski, Menedżer Zabezpieczenia Jakości i Zrównoważonego Rozwoju Surowca z OSI Food Solutions
- Piotr Kotowski, Product Manager Timac Agro Polska
- Łukasz Haase, rolnik indywidualny, Hasse Farm