StoryEditor

Więcej bioróżnorodności

W trakcie debaty po pierwszej sesji tematycznej V Forum skupiliśmy się na zagadnieniu, jak dopasować wymogi UE dotyczące bioróżnorodności do praktyki rolniczej. Mają one na celu zarówno spełnienie oczekiwań klientów w odniesieniu do jakości produktów rolnych, jaki i zwiększenie dbałości o glebę – fundamentu produkcji roślinnej.
14.12.2020., 14:12h
Z nowymi założeniami w zakresie bioróżnorodności, czego wymaga nowa perspektywa WPR, łączy się nieodzownie płodozmian. Jego zawężenie gatunkowe lub czasowe prowadzi do spadku plonów czy słabszych efektów polowych, nawet po właściwie zastosowanych środkach produkcji. Z takimi skutkami boryka się obecnie wielu rolników uprawiających np. rzepak i o tym mówił podczas debaty m.in. prof. Hansgeorg Schönberger. – Kłopot pojawia się, gdy rzepak uprawiany jest zbyt często na jednym polu, raz na 2–3 lata. Problemem stają się wówczas choroby, np. werticilioza, czy kiła kapusty – powiedział doradca z firmy N.U. Agrar. Duży wpływ na plony ma także pogoda, zwłaszcza jesienią. – W tym czasie rośliny kodują plon i jakiekolwiek zaburzenia ograniczają ten potencjał. Wiosną rolnicy mogą go tylko utrzymać, a nie zwiększyć – dodał Artur Kozera z firmy Rapool.

W trakcie debaty dyskutowano także o roli i sposobach zagospodarowania materii organicznej, zasadach stosowania od sierpnia przyszłego roku tylko nowych form mocznika (Marek Krysztoforski, CDR Radom), szkodnikach glebowych (prof. Schönberger), czy ubezpieczeniach rolnych (Krzysztof Mrówka – Concordia). Pełny tekst i odpowiedzi na stawiane pytania znajdziesz w nowym wydaniu naszego miesięcznika – 1/2021, na str. 30–31.
[bie]
Janusz Biernacki
Autor Artykułu:Janusz Biernackiredaktor „top agrar Polska”, specjalista w zakresie uprawy i nawożenia roślin.
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
21. grudzień 2024 20:54