Według MRiRW rynek indyjski jest perspektywiczny dla sektora rolno - spożywczego. W 2017 roku eksport z Polski do Indii osiągnął wartość 10,3 mln euro (wzrost 2-krotny do 2016 r.). Eksportowano głównie jabłka.
Po misji Jacka Boguckiego, sekretarza stanu MRiRW do Indii 12-14 marca br. asortyment eksportowy i jego ilość może się zwiększyć.
Po misji Jacka Boguckiego, sekretarza stanu MRiRW do Indii 12-14 marca br. asortyment eksportowy i jego ilość może się zwiększyć.
Jacek Bogucki pojechał do Indii na targi Aahar, w konkretnym celu - chce zintensyfikować możliwości eksportu polskich produktów na rynek indyjski i rozszerzyć współpracę handlową.
Jakie korzyści przyniosła wizyta w Indiach?
Jakie korzyści przyniosła wizyta w Indiach?
Podczas spotkań z przedstawicielami Ministerstwa Rolnictwa i Dobrostanu Rolników m.in.G.S. Shekhawat, T. Shridhar i T. Mohapatra, Jacek Bogucki omówił bieżący stan i zakres dostępu polskich produktów i dyskutował o możliwościach jego zwiększenia.
Jacek Bogucki w trakcie obrad grupy roboczej ds. współpracy w rolnictwie, której przewodniczył wiceminister S.K. Pattanayak, poruszył kwestię uzgodnienia świadectwa zdrowia dla jaj wylęgowych i piskląt jednodniowych, jak również materiału biologicznego trzody chlewnej eksportowanego z Polski do Indii.
Podkreślił również zainteresowanie strony polskiej:
- przeprowadzeniem procedur koniecznych dla otwarcia rynku indyjskiego dla owoców borówki wysokiej,
- ułatwieniami dla eksportu polskich zbóż i roślin strączkowych w postaci korzystniejszych warunków fumigacji,
- uzyskaniem warunków eksportu z Polski do Indii m.in. sadzonek truskawek, malin, drzewek jabłoni.
Polska delegacja uzyskała zapewnienie, że strona indyjska postara się o pile uzyskanie świadectw zdrowia dla jednodniowych piskląt i jaj wylęgowych, jak również materiału biologicznego świń. Partnerzy indyjscy również zadeklarowali wolę współpracy i rozpatrzenie postulatów fitosanitarnych.
Jaki w tym biznes?
Wiceminister udał się również do H.K. Badal, Minister Przetwórstwa Spożywczego, aby uzyskać informację na temat możliwości wsparcia ze strony rządu indyjskiego dla polskich przedsiębiorców zainteresowanych inwestycjami w sektorze przetwórstwa rolno-spożywczego w Indiach, jak również zapewnienie ułatwiania kontaktów pomiędzy biznesem polskim i indyjskim.
Jaki w tym biznes?
Wiceminister udał się również do H.K. Badal, Minister Przetwórstwa Spożywczego, aby uzyskać informację na temat możliwości wsparcia ze strony rządu indyjskiego dla polskich przedsiębiorców zainteresowanych inwestycjami w sektorze przetwórstwa rolno-spożywczego w Indiach, jak również zapewnienie ułatwiania kontaktów pomiędzy biznesem polskim i indyjskim.
Jacek Bogucki spotkał się również z A. Bahuguna prezesem Agencji ds. Standardów Bezpieczeństwa Żywności FSSAI , gdzie uzyskał potwierdzenie spełniania przez polską żywność przetworzoną eksportowaną na rynek indyjski standardów i procedur wymaganych prawem indyjskim.
Podczas Forum Indyjskich Importerów poinformowano organizację o możliwości importu polskiego mięsa drobiowego i wieprzowego.
dkol/ na podst. minrol.gov.pl/fot minrol.gov.pl/