Ekonomiczny wpływ zakazu stosowania glifosatu na rolnictwo nie został jeszcze prawnie przebadany. Naukowcy Robert Finger, Niklas Möhring i Per Kudsk postanowili podjąć to zadanie i dowiedzieć się, jakie koszty dla rolnika poniesie za sobą ten wycofanie glifosatu.
Zakaz glifosatu w Europie
Wyniki badania przeprowadzonego w różnych krajach Europy odnoszą się do upraw, płodozmianów oraz systemów uprawy. W przeglądzie literatury zidentyfikowano 19 badań opublikowanych do roku 2022 i obejmują następujące kraje:
- Niemcy,
- Austria,
- Szwajcaria,
- Francja,
- Wielka Brytania,
- Hiszpania,
- Włochy,
- Szwecja,
- Dania.
W badaniu uwzględniono rośliny jednoroczne, jak i wieloletnie (sady i winnice).
Jakie koszty poniesie za sobą wycofanie glifosatu?
Według danych uzyskanych w badaniu, straty w marżach zysku z roślin uprawnych wynoszą zwykle mniej niż 100 euro na hektar rocznie. W przypadku upraw wieloletnich, takich jak np. uprawa winorośli we Francji, zysk może być zmniejszony nawet o 553 euro na hektar rocznie, odpowiada to zmniejszeniu marży zysku o około 20%.
Zobacz także: Glifosat: Niemiecki minister rolnictwa uważa ocenę EFSA za niekompletną
Zobacz także: Glifosat: Niemiecki minister rolnictwa uważa ocenę EFSA za niekompletną
Patrząc jednak na względną liczbę upraw jednorocznych i wieloletnich, wpływ ekonomiczny jest na podobnym poziomie. W rolnictwie zakres strat wynosi od 3% do 37% (wyniki różnią się względem przeprowadzonego badania).
Różnice pomiędzy tymi uprawami wynikają, chociażby z dostępnych alternatyw. W roślinach uprawnych jednorocznych glifosat stosowany jest maksymalnie raz do roku, natomiast w roślinach wieloletnich stosuje się go nawet kilkukrotnie, a alternatywy często są znacznie droższe.
Długoterminowe skutki zakazania glifosatu
Na ten moment nie przeprowadzono badań, które traktowałyby o długofalowych skutkach wycofania glifosatu, takich jak wpływ na rynek czy ceny producentów. Jedno jest pewne, to jaki wpływ na rolnictwo będzie miało wycofanie glifosatu, w dużej mierze zależy od alternatyw na rynku dla tej substancji czynnej.
Badanie zostało przeprowadzone w ramach Grupy ds. Ekonomiki i Polityki Rolnej (AECP Group), która jest częścią ETH Zurich. Stworzone badanie jest meta-badaniem. Zespół naukowców zidentyfikował i ocenił 19 badań na ten temat. 10 badań zostało zrecenzowanych. Dziewięć badań zostało opublikowanych przez przedstawicieli przemysłu lub rządy stanowe. Badania o różnej strukturze prowadzą do indywidualnej oceny skutków zakazu stosowania glifosatu, a także do zniekształcenia wyników.
Autorami badania są: Robert Finger (ETH Zurich, Szwajcaria), Niklas Möhring (Business Economics Group, Wageningen University and Research, Holandia), Per Kudsk (Uniwersytet w Aarhus, Slagelse, Dania).
Badanie zostało opublikowane w Communications Earth & Environment 4, 286 (2023). DOI: https://doi.org/10.1038/s43247-023-00951-x Z materiałem Robert Finger, Niklas Möhring, Per Kudsk
Bernat Patrycja
na podst. Agrarheute
Fot:
Bernat Patrycja
na podst. Agrarheute
Fot: