Przyswajalność żelaza zależy od odczynu gleby. Odczyn zasadowy powoduje wytrącanie się żelaza w postaci wodorotlenków mało przyswajalnych dla roślin. Najniższa zawartość przyswajalnego żelaza w glebie występuje przy pH 6,5–8, co ma miejsce na glebach wapiennych i często wapnowanych. Wraz ze spadkiem odczynu wzrasta jego dostępność, co można osiągnąć na stanowiskach o wyższym pH przez stosowanie nawozów zakwaszających, np. siarczanu amonu.
Żelazo to fotosynteza
Najważniejsza funkcja żelaza wiąże się z podstawowymi i najistotniejszymi procesami zachodzącymi w roślinach, czyli fotosyntezą i oddychaniem. Żelazo bierze bezpośredni udział w transporcie elektronów podczas tych procesów, co finalnie przekłada się na powstawanie organicznych związków węgla, dzięki którym roślina może rosnąć. Pierwiastek ten jest też niezbędny przy tworzeniu się chlorofilu – nie jest jednak jednym z jego składników.Przy braku żelaza w roślinach głównym objawem jest chloroza liści. Żelazo jest mało ruchliwe w roślinach, więc chloroza pojawia się najpierw na młodych liściach. Silne niedobory powodują w końcu odbarwienie się także starszych liści. W tym samym czasie będzie się pogłębiać chloroza liści młodych, które mogą przybrać najpierw żółtą, a w konsekwencji białą barwę.
Więcej o roli żelaza w roślinach uprawnych przeczytasz w najnowszym, lipcowym wydaniu „top agrar Polska”.
jd, fot. Daleszyński