Zielony kolor roślin wynika z faktu, że liści pochłaniają ze światła słonecznego kolor żółty, czerwony i niebieski, a odbijają zielony. Stąd barwa ta dociera do naszych oczu. Ale zielony kolor wynika z obecności w tkankach roślin zielonego barwnika - chlorofilu. Ten natomiast ma taką barwę, ponieważ zawiera połączony wiązaniami kleszczowymi - chelatowymi, atom magnezu.
Magnez jest metalem o niezwykle ważnym znaczeniu dla życia na ziemi. Bez niego nie możliwe byłoby powstawanie związków organicznych na taką skalę jak to ma miejsce obecnie. P
rekursorem większości związków organicznych są cukry wytworzone w procesie fotosyntezy. Innymi słowy - bez magnezu nie byłoby możliwe życie ani roślinne, ani zwierzęce.
Znaczenie tego pierwiastka w roślinie nie ogranicza się tylko do fotosyntezy. O tym jak jest ważny, w jakich nawozach można go stosować i jak rozpoznać objawy niedoborów przeczytacie państwo
w październikowym numerze „top agrar Polska” od str. 102.
Zapraszamy do lektury!
