
Pod koniec marca br. toczyły się rozmowy na temat znanej wszystkim substancji czynnej - acetamipryd. Planowane było wprowadzenie zmiany w poziomie dopuszczalnych pozostałości m.in. w porzeczkach do poziomu 0,01 mg/kg z dotychczasowo obowiązującego na poziomie 2,0 mg/kg. Rozmowy się zakończyły i decyzja zapadła.
Przekroczenie poziomu - produkt wycofany ze sprzedaży!
Na stronie Platformy Sygnalizacji Agrofagów pojawił się komunikat, w którym czytamy, że zgodnie z rozporządzeniem Komisji (UE) 2025/158 z dnia 29 stycznia 2025 r. zmieniającym załącznik II do rozporządzenia (WE) nr. 396/2005, od 19 sierpnia 2025 roku, zmianie ulegną najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości substancji acetamipryd w aż 38 produktach.
Zobacz także: UE za zakazem kolejnej substancji czynnej. Znika herbicyd i ważą się losy fungicydu
Obniżenie tego poziomu skutkuje tym, że jeżeli w danym plonie, zostanie przekroczony poziom najwyższej dopuszczalnej pozostałości acetamiprydu, taki produkt nie będzie mógł być oferowany do sprzedaży, ani w Polsce, ani w pozostałych państwach członkowskich UE.
Czy acetamipryd zostanie wycofany?
O możliwe wycofanie w przyszłości acetamiprydu zapytaliśmy Joannę Gałązkę, p.o. dyrektora Polskiego Stowarzyszenia Ochrony Roślin.
Jak przypomina Joanna Gałązka zatwierdzenie acetamiprydu, zostało odnowione rozporządzeniem wykonawczym Komisji (UE) 2018/113 w marcu 2018 roku na okres 15 lat, czyli do 28 lutego 2033 roku.
- Już po zatwierdzeniu, z inicjatywy Francji, EFSA ponownie rozpoczęła analizę acetamiprydu pod kątem wpływu na zdrowie ludzi i w 2024 roku ustaliła, że potrzebne są dalsze badania, aby odpowiednio ocenić ryzyko. W związku z tą niepewnością EFSA zaproponowała dla acetamiprydu obniżenie dopuszczalnego dziennego pobrania (ADI) i ostrej dawki referencyjnej (ARfD) z 0,025 do 0,005 mg/kg masy ciała (na dzień) oraz obniżenie ustalonych w 2018 roku najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości (NDP) dla 38 produktów, m.in. jabłek, gruszek, moreli, wiśni, brzoskwiń, malin, jeżyn, agrestu, porzeczek, pomidorów, papryki słodkiej, ogórków, dyń, melonów, cukinii, arbuzów, brokułów, kalafiorów, kapusty głowiastej, szparagów i wielu warzyw liściowych. Mimo przeprowadzenia dodatkowej analizy i wprowadzonych zmian, EFSA stwierdziła, że acetamipryd nadal można bezpiecznie stosować do 2033 roku zgodnie z rozporządzeniem 2018/113. Zatem wycofanie acetamiprydu na razie nam nie grozi. Procedura ponownej oceny tej substancji rozpocznie się około roku 2030 - wyjaśnia Joanna Gałązka.
Patrycja Bernat
Fot: Canva