Przebieg faz rozwoju upraw oraz właściwy termin prac polowych są zależne od daty rozpoczęcia sezonu wegetacyjnego. Natomiast zbyt wczesne jego zakończenie może negatywnie wpływać na rozwój poplonów i ozimin. Termicznie okres wegetacyjny to czas występowania średniej temperatury dobowej wynoszącej ponad 5°C. Początek tego sezonu może być więc określany jako pierwszy wiosenny dzień, gdy średnia dobowa temperatura powietrza przez minimum 5 kolejnych dni jest wyższa niż 5°C. Natomiast koniec sezonu określać można jako pierwszy jesienny dzień, gdy średnia dobowa temperatura powietrza była niższa niż 5°C, przez minimum 5 dni.
Modele klimatu prognozują wzrost temperatury, ale również zmniejszanie się sum opadów atmosferycznych latem, a niewielki ich wzrost w zimie. Wskazuje się ponadto, że prognozowane zmiany mogą wpływać również na wydłużenie okresu wegetacyjnego, co wiąże się z możliwością uprawy nowych gatunków roślin oraz poprawą wydajności upraw…
Pełny tekst, w tym szczegółowe mapy Polski, uwzględniające trendy zmian długości termicznego okresu wegetacji – relację z wystąpienia dra hab. Jerzego Kozyry z IUNG Puławy na III Forum Rolników i Agrobiznesu w Poznaniu – znajdziesz w nowym, styczniowym wydaniu miesięcznika „top agrar Polska” na str. 68–69.
[bie]
StoryEditor
Zmienia się długość termicznego okresu wegetacji
Początek i koniec okresu wegetacji wyznacza terminy siewu ozimin, końca stosowania nawozów przed zimą, zwłaszcza w kontekście ostatnich regulacje prawnych oraz początku prac polowych na wiosnę.