Początek i koniec okresu wegetacji wyznacza terminy siewu ozimin, końca stosowania nawozów przed zimą, zwłaszcza w kontekście ostatnich regulacje prawnych oraz początku prac polowych na wiosnę.
Przebieg faz rozwoju upraw oraz właściwy termin prac polowych są zależne od daty rozpoczęcia sezonu wegetacyjnego. Natomiast zbyt wczesne jego zakończenie może negatywnie wpływać na rozwój poplonów i ozimin. Termicznie okres wegetacyjny to czas występowania średniej temperatury dobowej wynoszącej ponad 5°C. Początek tego sezonu może być więc określany jako pierwszy wiosenny dzień, gdy średnia dobowa temperatura powietrza przez minimum 5 kolejnych dni jest wyższa niż 5°C. Natomiast koniec sezonu określać można jako pierwszy jesienny dzień, gdy średnia dobowa temperatura powietrza była niższa niż 5°C, przez minimum 5 dni.
Modele klimatu prognozują wzrost temperatury, ale również zmniejszanie się sum opadów atmosferycznych latem, a niewielki ich wzrost w zimie. Wskazuje się ponadto, że prognozowane zmiany mogą wpływać również na wydłużenie okresu wegetacyjnego, co wiąże się z możliwością uprawy nowych gatunków roślin oraz poprawą wydajności upraw…
Pełny tekst, w tym szczegółowe mapy Polski, uwzględniające trendy zmian długości termicznego okresu wegetacji – relację z wystąpienia dra hab. Jerzego Kozyry z IUNG Puławy na III Forum Rolników i Agrobiznesu w Poznaniu – znajdziesz w nowym, styczniowym wydaniu miesięcznika „top agrar Polska” na str. 68–69. [bie]