Wysokie plony wymagają, m.in. dobrej urodzajności pola. Aby przekonać się, w jakim stanie jest ten parametr, należy wykonać w gospodarstwie rozszerzone badanie gleby na:
- zasobność w składniki pokarmowe;
- zawartość Nmin,
- oznaczenie zawartości próchnicy,
- określenia potrzeb wapnowania.
W gospodarstwie warto też ocenić stan upraw w zaawansowanym stadium wegetacji, co odsłoni ścieżkę do rozwiązania wielu problemów dotyczących żyzności gleb. Żyzność to jej zdolność do zaspokajania potrzeb roślin, w tym dostarczania wody i zawartych w niej składników pokarmowych oraz powietrza i ciepła – energii. Cecha ta jest pochodną wielu czynników, poza ww. także:
- uziarnienia i struktury gleby,
- ilości kompleksu sorpcyjnego,
- zawartości materii organicznej,
- intensywności życia biologicznego.
Z pojęciem żyzności wiąże się urodzajność gleb, czyli zdolność pola do wydania plonów. Jest ona pochodną żyzności, pogody, zwłaszcza wielkości i rozkładu opadów oraz stosowanej agrotechniki. To ona decyduje ostatecznie o wielkości plonów.
Jak poprawić urodzajność pól, jakich zabiegów unikać, czym można zastąpić obornik i wiele innych cennych wskazówek dotyczących przewodniego tematu znajdziesz w lipcowym wydaniu „top agrar Polska” w artykule na str. 108–111.
(bie)