StoryEditor

230 kóz i produkcja serów, a zaczęło się od kozy Figi [Rolnictwo Podkarpacia]

Stado Maziejuków, liczące 230 kóz, daje rocznie 100 tys. litrów mleka, które w dużej mierze przerabiają na sery z niepasteryzowanego mleka. Jak osiągnęli ten poziom produkcji?
09.06.2024., 08:43h
Z tego artykułu dowiesz się:
  • Koza Figa
  • Trzy pokolenia rolników
  • Własna przetwórnia
  • Mało mleka, więc i cena wysoka
  • Mieszańce mszańskie

Koza Figa

Nasz ojciec Waldemar po upadku PRL wydzierżawił gospodarstwo, które wcześniej było częścią PGR. Najpierw 200, a finalnie 113 ha i to na takiej powierzchni gospodarujemy do dzisiaj – opowiada Wawrzyniec Maziejuk, który jest częścią Rodzinnego Gospodarstwa Ekologicznego „Figa”, położonego we wsi Mszana na granicy Beskidu Niskiego i Bieszczadów. Od początku stawiali na ekologię. Senior rodziny już w latach 90. szkolił się z rolnictwa ekologicznego. Nie wiedzieli jednak, co produkować. I tak Maziejukowie mieli bydło mięsne, krowy mleczne, a nawet owce, ale nic nie dawało im poczucia spełnienia. Aż pojawiła się ona.

– Pewnego pięknego dnia, znajomy podarował tacie kozę, od której wszystko się zaczęło – mówi rolnik. Figa, od której imienia nazwali gospodarstwo, dała impuls, którego owocami możemy cieszyć podniebienie. Obecnie stado Maziejuków, liczące 230 kóz, daje rocznie 100 tys. litrów mleka, które w dużej mierze przerabiają na sery z niepasteryzowanego mleka.

Wizytówka gospodarstwa

Wawrzyni...

Pozostało 84% tekstu
Ten artykuł jest dostępny w Strefie Premium.
Czytaj i oglądaj bez ograniczeń! Zyskaj dostęp do Strefy Premium już za 19,90 zł za pierwszy miesiąc. Dla prenumeratorów dostęp gratis po zalogowaniu
Prenumeratorzy top agrar Polska mogą korzystać ze Strefy Premium za darmo! Kliknij, by dowiedzieć się, jak się zarejestrować.
Dominika Mulak
Autor Artykułu:Dominika Mulak Dziennikarka portalu topagrar.pl
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
15. lipiec 2024 18:26