Takiego obrotu sprawy spodziewało się wielu producentów cukru. Wywóz cukru pozakwotowego ma miejsce już od kilku lat. Tym razem eksport pozakwotowego cukru ma się odbyć w dwóch transzach: po 650 i 700 tys. ton. Ocenia się, że w sezonie 2013/14 produkcja pozakwotowa wyniesie aż 3,6 mln ton. Natomiast inicjalny wolumen został od razu wykorzystany. (Przypomnijmy, że w UE obowiązuje limit wywozu WTO, który dla całego bloku wynosi 1,37 mln ton.). e-abi
StoryEditor
700 tys. ton pozakwotowego cukru wyjedzie z UE
Komisja Europejska (KE) wydała pozwolenia na wyeksportowanie 700 tys. ton pozakwotowego cukru w sezonie 2013/14 - wynika z informacji agencji Reuters oraz Fapa. Decyzja została wydana, jednak w życie wejdzie dopiero w grudniu br. Póki co nie została jeszcze opublikowana w dzienniku urzędowym.