Głównymi partnerami handlowymi Polski w Afryce są kraje arabskie w północnej części kontynentu i RPA z południa. Spośród artykułów rolno-spożywczych Polska eksportuje:
- do RPA głównie świeże warzywa i owoce oraz galanterię cukierniczą i konserwy rybne,
- do Algierii eksportujemy pszenicę i nabiał,
- do Angoli – mąkę,
- do Maroka – głównie jęczmień niemielony.
Ogromny apetyt na kontynent afrykański mają również producenci drobiu. – W ostatnim czasie udało się uzgodnić wzory świadectw weterynaryjnych z Republiką Południowej Afryki. Liczymy na korzystne kontrakty – mówi Rajmund Paczkowski z Krajowej Rady Drobiarstwa.
Eksperci zwracają uwagę, że niedługo Afryka stanie się najludniejszym kontynentem na świecie i przegoni Azję, a afrykański rynek importu żywności do 2030 r. ulegnie potrojeniu.
Po pierwsze wiedza
Ale eksperci od Afryki przestrzegają, że handel z tymi krajami może być wprawdzie bardzo intratny, ale jednocześnie bardzo ryzykowny.
– Trzeba afrykański rynek dobrze znać, rozumieć, aby uniknąć pułapek. Albowiem rynek, a właściwie handel w Afryce wykreował na świecie zarówno wielu miliarderów, ja...