StoryEditor

Afrykańskie perspektywy

Rośnie dynamika handlu z krajami afrykańskimi. W ostatnim czasie sprzedaż polskiej żywności do Afryki wzrosła, aż o 18%. Eksperci podkreślają, że perspektywy współpracy handlowej są ogromne. Podobnie jak zagrożenia.
24.08.2016., 09:08h

Głównymi partnerami handlowymi Polski w Afryce są kraje arabskie w północnej części kontynentu i RPA z południa. Spośród artykułów rolno-spożywczych Polska eksportuje:

  • do RPA głównie świeże warzywa i owoce oraz galanterię cukierniczą i konserwy rybne,
  • do Algierii eksportujemy pszenicę i nabiał,
  • do Angoli – mąkę,
  • do Maroka – głównie jęczmień niemielony.

Ogromny apetyt na kontynent afrykański mają również producenci drobiu. – W ostatnim czasie udało się uzgodnić wzory świadectw weterynaryjnych z Republiką Południowej Afryki. Liczymy na korzystne kontrakty – mówi Rajmund Paczkowski z Krajowej Rady Drobiarstwa.


Eksperci zwracają uwagę, że niedługo Afryka stanie się najludniejszym kontynentem na świecie i przegoni Azję, a afrykański rynek importu żywności do 2030 r. ulegnie potrojeniu.

Po pierwsze wiedza

Ale eksperci od Afryki przestrzegają, że handel z  tymi krajami może być wprawdzie bardzo intratny, ale jednocześnie bardzo ryzykowny.

– Trzeba afrykański rynek dobrze znać, rozumieć, aby uniknąć pułapek. Albowiem rynek, a właściwie handel w Afryce wykreował na świecie zarówno wielu miliarderów, ja...

Pozostało 58% tekstu
Ten artykuł jest dostępny w Strefie Premium.
Czytaj i oglądaj bez ograniczeń! Zyskaj dostęp do Strefy Premium już za 19,90 zł za pierwszy miesiąc. Dla prenumeratorów dostęp gratis po zalogowaniu
Prenumeratorzy top agrar Polska mogą korzystać ze Strefy Premium za darmo! Kliknij, by dowiedzieć się, jak się zarejestrować.
Top Agrar
Autor Artykułu:Top Agrar
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
22. listopad 2024 12:30