Bank BNP Paribas we współpracy z Polskim Stowarzyszeniem Zrównoważonego Rolnictwa i Żywności oraz firmami w nim zrzeszonymi po raz szósty przeprowadził Konkurs AgroAbsolwent, na prace magisterskie, inżynierskie lub licencjackie o tematyce związanej z rozwojem agrobiznesu, szczególnie pod kątem dążenia do zrównoważenia produkcji żywności.
Kto wygrał w konkursie AgroAbsolwent?
I miejsce: Paulina Zogornik „Opracowanie procedury oznaczania wybranych antybiotyków weterynaryjnych w produktach pochodzenia zwierzęcego”, Politechnika Śląska
II miejsce: Karolina Sawska „Wytwarzanie nawozów fosforowych na bazie surowców alternatywnych i ocena ich przydatności nawozowej”; Politechnika Krakowska im. Tadeusza Kościuszki
III miejsce ex aequo:
- Justyna Jakubska „Otrzymywanie oraz charakterystyka biodegradowalnych folii chitozanowych oraz alginianowych wypełnionych nanocząstkami ligniny”; Politechnika Śląska
- Agnieszka Sobieszek „Badanie wpływu Trichoderma atroviride na metabolom pszenicy”, Uniwersytet Łódzki
- Piotr Kwiatkowski „Zmiany w organizacji produkcji rolnej w kontekście wymogów Komisji Europejskiej - studium przypadku”, Politechnika Łódzka
Nagrody specjalne Partnerów Konkursu otrzymają:
- Julia Dmuchowska oraz Magdalena Szymańska, „Projekt zastosowania dronów w wybranym gospodarstwie rolnym”, Politechnika Poznańska - Farm Frites - zwiedzanie fabryki i gospodarstwa rolnego
- Julia Kaczmarczyk „Projekt zmian w sektorze rozrodu w gospodarstwie utrzymującym bydło w mlecznym typie użytkowania”, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu – oferta stażu w firmie OSI Food Solutions Poland Sp. z o.o.
- Łukasz Pasturski „Zastosowanie wybranych biostymulatorów w uprawie cebuli zwyczajnej”, Politechnika Bydgoska im. Jana i Jędrzeja Śniadeckich - oferta stażu w firmie Timac Agro Polska Sp. z o.o.
- Agnieszka Sobieszek - Laureatka III miejsca - oferta stażu w firmie PROCAM Polska Sp. z o.o.
Partnerzy medialni: AgroNews, APRA oraz PWR (teraz AgroHorti Media) – zapewniają prenumeraty oraz publikacje artykułów laureatów Konkursu.
- Od zeszłego roku obserwujemy coraz wyższy poziom nadsyłanych prac. Autorzy wychodzą poza typowy format prac dyplomowych i prezentują prawdziwie twórcze myślenie, nowatorskie wnioskowanie oraz nastawienie na praktyczne zastosowania swoich projektów. Dostrzegamy też postęp techniczny w przeprowadzanych badaniach, konieczny do rozwijania nowoczesnych rozwiązań w produkcji żywności – mówił dr Jerzy Próchnicki, członek Zarządu Polskiego Stowarzyszenia Zrównoważonego Rolnictwa i Żywności, członek kapituły konkursu.
- Jako Bank Dobrych Decyzji i lider finansowania sektora rolno-spożywczego, doceniamy w tym Konkursie młodych ludzi, którzy przedstawiają nowoczesne rozwiązania, które wspierają sektor rolno-spożywczy w dążeniu do efektywnej i zrównoważonej produkcji – mówi Maciej Piskorski, Dyrektor Departamentu Produktów Agro w Banku BNP Paribas.