Znaczny wzrost powierzchni upraw ekologicznych planuje ministerstwo rolnictw w najbliższych latach. Wszystko zgodnie z unijną strategią „Od pola do stołu”. Na ten cel będą dodatkowe pieniądze, a szczegółowy harmonogram będzie znany po zakończeniu z Brukselą negocjacji nad Planem Strategicznym dla Polski.
Sejmowa komisja rolnictwa wysłuchała informacji ministra rolnictwa
na temat sposobu wdrażania projektu dotyczącego rolnictwa ekologicznego: „Ramowy Plan Działań dla Żywności i Rolnictwa Ekologicznego w Polsce na lata 2021-2027”. Temat bardzo istotny zwłaszcza biorąc pod uwagę unijną strategię Europejskiego Zielonego Ładu, w której zakłada się, że w Unii Europejskiej do 2030 r. 25 % areału będzie pod uprawami ekologicznymi. Tymczasem
obecnie średnia w UE to 8 proc., w Polsce zaledwie 3,4 % powierzchni upraw.
Jak dojść do celu?
- Oczekuje się wzrostu do 25%, ale to jest cel ogólny nakreślony przez UE. Każdy kraj realizuje politykę w tym zakresie samodzielnie. Musimy kreować własną politykę w tym zakresie i wspierać rolnictwo ekologiczne - powiedział wiceminister
Ryszard Bartosik, który zwrócił uwagę, że Austria będąca liderem w produkcji eko-żywności w UE realizuje ten program od początku lat 90. Celem rządu jest zwiększenie upraw ekologicznych w ciągu 10 lat do 8-10 % wszystkich upraw.
Resort rolnictwa przyznał także, że nie ma jeszcze szczegółowego harmonogramu działań rozwoju rolnictwa ekologicznego. – Na forum Unii Europejsk...