Zwiększenie powierzchni upraw soi oraz innych roślin strączkowych w Europie, m.in. na potrzeby paszowe, to założenia Europejskiej Deklaracji w sprawie soi, podpisanej w Brukseli 17. lipca na posiedzeniu Rady Ministrów Rolnictwa UE.
Dokument podpisały: Austria, Chorwacja, Finlandia, Francja, Grecja, Holandia, Luksemburg, Niemcy, Polska, Rumunia, Słowacja i Słowenia i Węgry. Ideą Deklaracji jest, m.in.
uniezależnić się odbiorców europejskich, zwłaszcza od importu soi GMO. W Polsce
zakaz uprawy tego typu roślin obejmuje nie tylko soję, ale także kukurydzy, rzepaku, buraków czy ziemniaków. Drugim celem podpisanego dokumentu jest stworzenie bardziej
zrównoważonych płodozmianów i poprawa urodzajności gleb po wprowadzeniu do uprawy roślin strączkowych, które najlepiej spełniających to zadanie.
Polska prowadzi od kilku lat intensywne prace w celu zwiększenia udziału rodzimych roślin strączkowych w produkcji białka paszowego z wykorzystaniem roślin strączkowych, np. grochu, łubinów, bobiku czy soji. W
Krajowym Rejestrze znajdują się obecnie 93 odmiany roślin strączkowych, z czego 77 krajowych i 16 zagranicznych. W 2017 r.
liczba odmian soi uległa podwojeniu i wynosi 12 odmian, w tym 3 krajowe (stan na 20. luty 2017 r.). W br. zostało wpisanych do KR 6 odmian soi, z czego tylko jedna – Erica – pochodzi z krajowej hodowli.
(bie)