StoryEditor

Będzie więcej upraw soi w Europie

Zwiększenie powierzchni upraw soi oraz innych roślin strączkowych w Europie, m.in. na potrzeby paszowe, to założenia Europejskiej Deklaracji w sprawie soi, podpisanej w Brukseli 17. lipca na posiedzeniu Rady Ministrów Rolnictwa UE.
20.07.2017., 17:07h
Dokument podpisały: Austria, Chorwacja, Finlandia, Francja, Grecja, Holandia, Luksemburg, Niemcy, Polska, Rumunia, Słowacja i Słowenia i Węgry. Ideą Deklaracji jest, m.in. uniezależnić się odbiorców europejskich, zwłaszcza od importu soi GMO. W Polsce zakaz uprawy tego typu roślin obejmuje nie tylko soję, ale także kukurydzy, rzepaku, buraków czy ziemniaków. Drugim celem podpisanego dokumentu jest stworzenie bardziej zrównoważonych płodozmianów i poprawa urodzajności gleb po wprowadzeniu do uprawy roślin strączkowych, które najlepiej spełniających to zadanie.

Polska prowadzi od kilku lat intensywne prace w celu zwiększenia udziału rodzimych roślin strączkowych w produkcji białka paszowego z wykorzystaniem roślin strączkowych, np. grochu, łubinów, bobiku czy soji. W Krajowym Rejestrze znajdują się obecnie 93 odmiany roślin strączkowych, z czego 77 krajowych i 16 zagranicznych. W 2017 r. liczba odmian soi uległa podwojeniu i wynosi 12 odmian, w tym 3 krajowe (stan na 20. luty 2017 r.). W br. zostało wpisanych do KR 6 odmian soi, z czego tylko jedna – Erica – pochodzi z krajowej hodowli.
(bie)
Janusz Biernacki
Autor Artykułu:Janusz Biernackiredaktor „top agrar Polska”, specjalista w zakresie uprawy i nawożenia roślin.
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
04. listopad 2024 06:30